CU: koe in de wei hoort erbij

De ChristenUnie (CU) wil dat vanuit het Europese Gemeenschap Landbouwbeleid (GLB) een premie voor weidegang wordt vastgesteld. De weidegang in Nederland loopt terug, blijkt uit onderzoek van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM).

CU%3A+koe+in+de+wei+hoort+erbij
© Engel Lameijer

De ChristenUnie wil deze negatieve ontwikkeling keren. De partij zal daarom bij de behandeling van het GLB in de Tweede Kamer de introductie van een weidepremie voorstellen. Ook wil de CU ondersteuning voor ruilverkaveling omdat kleine kavels nu een belemmering kunnen vormen voor weidegang.

De ChristenUnie is blij met het initiatief van FrieslandCampina om boeren die hun koeien buiten laten grazen een weidemelkpremie te geven. Tweede Kamerlid Esmé Wiegman: 'De markt laat daarmee zien de verantwoordelijkheid op zich te nemen, maar dat alleen is niet voldoende. De uitdaging is groot, de kosten zijn aanzienlijk en daarom is een overheidsbijdrage de komende jaren noodzakelijk'.

Vergroenen

Volgende de ChristenUnie zijn die mogelijkheden er. Deze week komt de Europese Commissie met voorstellen voor hervorming van het Europees Landbouwbeleid. Wiegman: 'Onderdeel hiervan is vergroenen. Wat ons betreft gaat dat breder: wij willen maatschappelijke diensten belonen en weidegang is daar een mooi voorbeeld van: maatschappelijk relevant, maar de betaling hiervan, via de melkprijs, is nog onvoldoende'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer