'Twee derde Midden-Limburgse boeren stopt'

Bijna twee derde van de 464 boeren in de intensieve veehouderij in Midden-Limburg stopt de komende jaren. Dat blijkt uit een inventarisatie van een werkgroep van de 7 samenwerkende gemeenten in de regio, meldt De Limburger.

Volgens woordvoerder Herman Mertens van de LLTB, de provinciale koepelorganisatie, zijn nog geen cijfers bekend van andere gebieden in Limburg. Maar hij verwacht dat het beeld elders niet anders zal zijn dan in Midden-Limburg.

De werkgroep Landbouw, Natuur en Recreatie van Gebiedsontwikkeling Midden-Limburg (GOML), waarin 7 gemeenten verenigd zijn, concludeert aan de hand van de door ondernemers ingediende bedrijfsontwikkelingsplannen dat veel boeren stoppen.

Volgens werkgroeplid Renée Wernink, wethouder van de gemeente Nederweert, zijn deze plannen bij de gemeenten ingediend vanwege nieuwe wettelijke normen (per 1 januari 2013) voor ammoniakemissie (minder uitstoot) en dierenhuisvesting (meer ruimte voor de dieren).

55-plussers

Wernink: 'We hebben gevraagd wat ze gaan doen om aan de normen te voldoen. Daarop hebben sommigen gezegd dat ze investeren en zelfs uitbreiden, echter 64% heeft aangegeven het bedrijf te beëindigen. Zij voorzien te veel praktische en financiële problemen. Daarbij speelt mee dat het gros 55-plusser is en vaak geen opvolging heeft.'

De werkgroep gaat voorstellen om vanuit het GOML de helft bij te dragen in de sloopkosten van de stallen. Renée Wernink: 'We gaan uit van 200 bedrijven die stoppen, in totaal 160.000 m² aan stallen die gesloopt worden. Uitgaande van € 50 per gesloopte vierkante meter is dat € 8 miljoen. We willen sloop ondersteunen, want dan is er minder verstening in het buitengebied.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer