Drains+goed+voor+ma%C3%AFs+en+veen
©

Drains goed voor maïs en veen

Maïsteelt op veenweide hoeft niet te leiden tot verdere bodemdaling als er onderwaterdrainage is aangelegd. Bovendien is de grondwaterstand het hoogst en groeit maïs het best als de graszode is doodgespoten.

Dat blijkt uit de eerste resultaten van een proef met maïsteelt op veen bij melkveeproefboerderij Zegveld. De onderzoekers behandelden de grond op 6 verschillende wijzen en zaaiden de maïs in met een rijenfrees.

Het stuk met onderwaterdrainage en de volledig doodgespoten graszode scoorde het best. Het grondwaterpeil bleef hier het hoogst. Het verschil bedroeg 10 tot 15 centimeter. Dit betekent al gauw een halvering van de bodemdaling, geven de onderzoekers aan.

Opbrengstcijfers

Opbrengstcijfers van het maïs zijn er nog niet. Wel staat het gewas een stuk hoger op de vlakken waar de zode is doodgespoten, zowel met als zonder drains.

Verder ontwikkelde proefboerderij Zegveld een nieuwe machine om drains aan te leggen, speciaal voor het natte westelijke veenweidegebied. De machine is licht en kan achter een trekker van 80 pk. Ook zijn de kosten goedkoper. Die worden geschat op € 1200 tot € 1800 per hectare.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer