Nominaties Gouden Greep 2022

Nominaties Gouden Greep 2022

De Gouden Greep is de prijs voor de beste journalistieke productie van het jaar in de land- en tuinbouwjournalistiek. Het is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Landbouwjournalisten.

De nominaties voor de Gouden Greep 2022 zijn dinsdag 7 juni bekendgemaakt. Nieuwe Oogst is vijf keer genomineerd voor de beste journalistieke mediaproductie in 2021. In totaal maken zes mediaproducties hier kans op. Die zijn geselecteerd door een vakjury en de winnaar wordt op 6 juli bekendgemaakt.

Dit zijn de vijf genomineerde producties van Nieuwe Oogst:


Emoties bij niet-opvolgers vaak onderbelicht

Bij het opvolgingsproces ligt de focus meestal op de financiële afwikkeling. De emotionele kanten die om de hoek komen kijken, worden nogal eens over het hoofd gezien. Als de gevoelens van de niet-opvolgers onderbelicht blijven, kan dat later leiden tot frictie. Want ook zij voelen zich verbonden met het ouderlijk erf dat straks in handen is van broer of zus. Het is daarom belangrijk de hele familie voor te bereiden op die emotionele horde.


Wat is een 'goede' boer volgens de boeren?

Boeren en tuinders zijn onderling heel verschillend. Sterker nog, de diversiteit in de sector is de afgelopen jaren toegenomen. Wat maakt de boer of tuinder die aan het roer staat tot een ‘goede’, ongeacht het bedrijfstype? En wat zeggen deze eigenschappen over de boerencultuur in tijden van transitie. Nieuwe Oogst vroeg het aan de boeren en tuinders zelf.


Plattelandsdebat Nieuwe Oogst

De aanpak van de stikstofcrisis tastte vorig jaar februari rond de Tweede Kamerverkiezingen het vertrouwen in de politiek onder boeren en tuinders flink aan. Naast onze berichtgeving daarover, voerden acht kandidaat-Kamerleden een messcherp plattelandsdebat op het boerenerf. Dat debat van Nieuwe Oogst werd geleid door Roelof Hemmen. De kandidaat-Kamerleden kregen bij het plattelandsdebat een podium, zonder de boerenrealiteit uit het oog te verliezen. Dat gebeurde onder leiding van Nieuwe Oogst-hoofdredacteur Esther de Snoo met bestuurders van LTO Nederland en NAJK.


Podcast: Het Vertrouwensloket in de praktijk

Deze podcast van Nieuwe Oogst gaat over een praktijkvoorbeeld uit de dossiers van het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren. In dit waargebeurde verhaal vertelt een anonieme boer over de oorzaken en gevolgen van zijn bedrijfsvoering, die uiteindelijk leidden tot een melding bij en hulp van het Vertrouwensloket. En het uiteindelijke afvoeren van dode koeien door de NVWA. Podcast: Het Vertrouwensloket in de praktijk laat een boer aan het woord


Zomerserie klimaatverandering

Ons klimaat verandert als gevolg van opwarming van de aarde. Boeren en tuinders ervaren als geen ander de gevolgen. Droogte, hitte en extreme neerslag zijn verschijnselen waar ze rekening mee moeten houden. Daarom was dit thema gekozen als zomerserie 2021. Wat betekent klimaatverandering wereldwijd voor het platteland? Verschuift de voedselproductie? Gaan we andere gewassen verbouwen? Waar zijn de problemen het grootst? Zijn er kansen? In deze zomerserie artikelen over hoe wereldwijd op klimaatverandering wordt ingespeeld.