Eerste grote erfmolen in Drenthe geplaatst

Melkveebedrijf en zorgboerderij Hesselshoeve in het Drentse Wapse beschikt sinds kort over een boerenerfmolen met een ashoogte van 25 meter. Het is een van de eerste grote windmolens die is geplaatst binnen een pilot van het Energiefonds Drenthe in samenwerking met vier gemeenten.

Eerste+grote+erfmolen+in+Drenthe+geplaatst
© Yvonne van Driel

Formeel worden nu alleen erfmolens tot 15 meter toegestaan. Maar door het windprofiel in Drenthe is de opbrengst van deze erfmolens vaak onvoldoende voor een bedrijfseconomische exploitatie.

Vanaf 25 meter is die opbrengst wel voldoende en sluit het energieopwekprofiel, meestal in combinatie met zonnepanelen, vaak goed aan op het energiegebruiksprofiel.


Evaluatie

Via de pilot in de gemeenten De Wolden, Midden-Drenthe, Westerveld en Hoogeveen is het mogelijk om maximaal tien erfmolens tot 25 meter te plaatsen. Deelnemers krijgen een tijdelijke vergunning van tien jaar die, na de evaluatie over twee jaar, mogelijk wordt omgezet naar een permanente vergunning.

De financiering van het project vond plaats via het Energiefonds Drenthe. Dat heeft als doel om de energietransitie in Drenthe te versnellen. Door de financiering kunnen ondernemers en instellingen verduurzamen.


Eerder heeft de eindredactie hier een archiefbeeld van een erfmolen geplaatst, waarmee onterecht werd gesuggereerd dat het om de windmolen in dit artikel gaat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer