Intensiteit melk heeft geen invloed op CO2-uitstoot bedrijven

Uit een onderzoek van Alfa Accountants en Adviseurs blijkt dat er geen verband is in de score op CO2-equivalent per kilo melk bij melkveebedrijven met een hoge of lage intensiteit van de meetmelk per hectare. Deze uitkomst betekent dat ieder melkveebedrijf kan scoren op CO2.

Intensiteit+melk+heeft+geen+invloed+op+CO2%2Duitstoot+bedrijven
© Burt Sytsma

De gemiddelde emissie op de bedrijven van klanten van Alfa Accountants en Adviseurs is 920 gram CO2-equivalent per kilo melk. Bedrijven binnen 25 procent van de laagste uitstoot hebben een gemiddelde van 775 gram CO2-equivalent. 25 procent van de melkveehouders met de laagste kostprijs scoren hoger dan gemiddeld met 946 gram CO2-equivalent per kilo. Het verschil tussen emissie kan niet worden herleid aan de intensiteit, maar heeft dus wel een verband met de kostprijs.

Zuivelconcern FrieslandCampina is een van de partijen die melkveehouders belonen met een toeslag wat betreft emissie. Deze vergoeding wordt ook wel de Foqus Planet-toeslag genoemd. Melkveehouders die 750 gram CO2-equivalent per kilo meetmelk of minder produceren, kunnen tot wel 1,50 euro per 100 kilo melk krijgen.

De twee belangrijkste emissiebronnen zijn die uit pensfermentatie en uit aanvoer. Een hoge ruwvoerkwaliteit, eiwit in het rantsoen optimaliseren en het aandeel mais in het rantsoen verhogen zijn mogelijkheden om de CO2-uitstoot te verlagen. Ook kiezen voor beweiding en bijproducten uit reststromen zijn opties om de reductie te bevorderen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer