'Ik wil stoppen bij elke boerderij met een bord langs de kant van de weg'

Mijn liefde voor de multifunctionele landbouw (MFL) is nu twintig jaar oud. Die is ontstaan tijdens de bezoeken aan boeren en tuinders waar ik blij van werd.

%27Ik+wil+stoppen+bij+elke+boerderij+met+een+bord+langs+de+kant+van+de+weg%27
© Dirk Hol

Bijzondere plekken, pionierende ondernemers die antwoord geven op (vaak meerdere) maatschappelijke vragen. Inmiddels heb ik een kleine beroepsdeformatie om te willen stoppen bij elke boerderij waar een bord langs de kant van de weg staat.

Zo hield ik op Eerste Pinksterdag de acht fietsen van mijn vrienden staande bij een bord 'boerderij-ijs' op het Groningse platteland. Op het kale erf stond een container met een winkeltje met van alles en nog wat. Het terras met vier plastic stoelen tussen de damwanden was wat treurig.

In het winkeltje was het zoeken naar een eigen product (één soort jam). Er lag chips van de Hoekse Waard en het ijs bleek ingekocht van de groothandel. Mijn vrienden bedankten voor het ijsje; ik nam er een als dank voor de eerlijke antwoorden van de medewerkster.

Gelukkig zijn er heel veel plekken waar ik wel blij van word

Bart Pijnenburg, voorzitter LTO MFL

Gelukkig zijn er heel veel plekken waar ik wel blij van word. Sterker, het worden er steeds meer. Boeren en boerinnen die iets moois neerzetten. Uitdagingen blijven er genoeg; wat voor tegenprestatie lever jij als MFL-ondernemer voor je omgeving? Hoe maak jij je bezoeker, gast, klant, cliënt en vrijwilliger blij? Hoe ziet je erf eruit en wat doe jij voor een levend platteland en biodiversiteit? Waar word jij zelf blij van? Ik lees het graag op vzmfl@lto.nl.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer