'Nationaliteit zegt niet alles over de cultuur'

Als ik een rondleiding geef over ons bedrijf, komt altijd de vraag: 'Hoeveel mensen werken er bij jullie en waar komen ze vandaan?' Wij werken op dit moment met vijf verschillende nationaliteiten. Maar de nationaliteit zegt eigenlijk helemaal niet zoveel over iemands cultuur.

%27Nationaliteit+zegt+niet+alles+over+de+cultuur%27
© Dirk Hol

Soms is de cultuur van iemand uit het noorden van Polen veel meer te vergelijken met die van een Oekraïense medewerker of iemand uit Litouwen.

Een plattelander heeft een heel andere cultuur en andere normen en waarden dan iemand uit de stad. Ook is er een verschil in sociale klasse. Kom je uit een arme omgeving of ben je als student op zoek naar een beetje extra geld naast je opleiding. Er zijn zoveel verschillende mensen en achtergronden. En dan heb ik het nog niet over het verschil in geloofsovertuiging.

Zoals Máxima al zei, de Nederlander bestaat niet, de Argentijn bestaat niet. Maar de arbeidsmigrant bestaat ook zeker niet.

Uiteindelijk hebben we allemaal onze eigen bagage en achtergrond

Inge Bergsma-de Vries, komkommerteler in Erica (DR)

Een paar weken geleden mocht ik aanschuiven bij de Balie, een online tv-programma dat opgenomen wordt in een gebouw midden in Amsterdam. Daar vond een levendige discussie plaats over de landbouw en diverse voedselvisies. Daarbij waren ze vooral op zoek naar de overeenkomsten binnen deze visies.

Van nature heb ik nogal een geldingsdrang, dus mag ik graag wat zeggen. Dat valt in die omgeving niet op, daar zijn genoeg mensen die willen zeggen wat ze ervan vinden. Na dergelijke bijeenkomsten verschuift de discussie vaak naar de bar. Opvallend in Amsterdam was dat de discussie daar juist stopte. Tenminste, daar ben ik niet meer aangesproken.

De presentator vertelde dat ze in Drenthe ook een bijeenkomst hadden georganiseerd. En dat het een beetje tegenviel hoe de discussie in de zaal vorm kreeg. Dat snapte ze eigenlijk niet zo goed.


Geldingsdrang

Misschien komt het doordat er in Drenthe niet zoveel mensen zijn met geldingsdrang. Wel praten wij nog weken na aan de bar over wat er is gezegd, hoe het anders had gemoeten en vooral dat er niets van begrepen wordt. Vaak een beetje gekscherend, natuurlijk. Want ook binnen Drenthe hebben we het over verschillende culturen; een Drent uit het veen is nu eenmaal weer anders dan een Drent van het zand.

Uiteindelijk zijn we misschien allemaal wel gewoon mensen met onze eigen bagage en achtergrond en ons eigen karakter. Dus de volgende keer zeg ik: we werken met 5 verschillende nationaliteiten en 120 verschillende mensen met evenzoveel verschillende culturen.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer