Hitserie Jeremy Clarkson over boerenleven leidt tot wetswijziging

De regering van de Britse premier Rishi Sunak schrapt regelgeving die boeren belemmert bij het ombouwen van leegstaande schuren en stallen naar ander functies. De dinsdag aangekondigde wetswijziging is het gevolg van de strijd die de Britse tv-presentator Jeremy Clarkson in zijn hitserie Clarkson's Farm voert tegen de lokale bureaucratie in het district West Oxfordshire.

Hitserie+Jeremy+Clarkson+over+boerenleven+leidt+tot+wetswijziging
© ANP

Boeren mogen nu op grond van een nieuwe 'Clarkson's-Clausule' zonder bouwvergunning leegstaande stallen en schuren ombouwen tot woningen en winkels. De nieuwe regel betekent dat boeren een gebouw kunnen ombouwen tot maar liefst tien woningen, het dubbele van de eerdere limiet van vijf.

In de docusoap, die zich afspeelt in de Cotswolds in Centraal-Engeland, werd de strijd van de voormalige Top Gear-presentator tegen de lokale overheid breed uitgemeten. In de serie was onder meer te zien hoe het restaurant op Clarksons Diddly Squat Farm moest sluiten omdat dit te veel bezoekers trok. Die horecazaak is na klachten van omwonenden nog steeds gesloten.


Uitbreiden activiteiten

Vorig jaar won Clarkson wel de strijd voor de aanleg van een parkeerplaats op zijn erf. Dankzij het programma kwamen de problemen waarmee boeren kampen bij het uitbreiden van hun activiteiten vol in de belangstelling te staan.

De hitserie wordt uitgezonden op streamingdienst Amazon Prime. Het derde seizoen is onlangs begonnen en de opnames van serie vier lopen.

De verhaallijn draait om het werk op de boerderij en wat daar allemaal bij komt kijken. Ook Clarksons medewerkers worden gevolgd. De populariteit van de docusoap leidde in Groot-Brittannië tot toenemende vraag naar lokale en Britse producten. De artikelen uit de winkel op Diddly Squat Farm zijn inmiddels ook via de onlinewinkel van Amazon te koop.

Clarkson kocht de 400 hectare tellende boerderij in 2008 en verpachtte deze aan een lokale boer. Na diens pensioen in 2019 ontstond het idee voor de tv-serie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer