'Het boerenleven is niet iets voor watjes'

Het is topdrukte op de boerderij. We zitten midden in het afkalfseizoen. Overal waar ik kijk, zijn kleine dieren. En het is dit jaar wel duidelijk dat ondernemen niet voor watjes is. Het boerenleven al helemaal niet.

%27Het+boerenleven+is+niet+iets+voor+watjes%27
© Dirk Hol

Er zijn weinig rustmomenten. Het is keihard doorbikkelen, ook als dingen even niet gaan zoals we willen. Er was veel regen dit seizoen en we hadden de koeien veel eerder naar buiten willen hebben. Toch zijn we deze weken doorgekomen.

Ik lach vaak dat het wel meevalt met de drukte op de boerderij. Maar het blijft natuurlijk wel een bepaalde leefstijl, het boerenleven. En die is niet heel rustig.

Het is nu meivakantie. De kinderen zijn thuis en vinden het heerlijk om hier gewoon rond te lopen en hun eigen ding te doen. De oudste zit gezellig in mijn atelier te schilderen. Mijn middelste dochter is begonnen met haar eigen moestuin. De kleinste trekt 's ochtends het liefst meteen haar laarzen aan om buiten bij de kalfjes te gaan kijken. En sinds een week racet er ook een puppy tussendoor. Ik begeleid dat allemaal zo goed als ik kan.

Die werkmentaliteit sleept ons door moeilijke momenten heen

Marije van de Sande, melkveehouder in Nieuwerkerk (ZL)

Ik vang op wat iemand anders laat vallen. Een beetje met het gevoel dat ik overal net niet genoeg van kan doen. Maar het zijn wel rijke, mooie dagen. Vol van die momenten waarop je weet: hier doe ik het voor.

Ik ben zelf niet opgegroeid op een boerderij en ben dus pas later ingestroomd in dit leven. Ik leerde jaren geleden die leuke boerenjongen kennen en nu ben ik hier. Ik weet nog goed dat ik de eerste keer mee ging melken. Sinds die tijd is er heel veel veranderd op dit bedrijf. Maar de werkmentaliteit is nooit veranderd.

Ik zag toen voor het eerst hoe gedreven dat boerenvolk is. Hoe ze gewoon doorgaan van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat, zonder (al te veel) gemopper. En hoe mooi ik het vond dat je ergens volledig voor kan gaan.


Toekomst voor boerenleven

En dat is wat ik nu weer terugzie. Nu het hier topdrukte is en ik er al sinds heel wat jaren ook middenin zit. Hoe de dagen zo gevuld zijn met werk, maar toch niet beklemmend voelen. Die werkmentaliteit sleept ons door heel wat moeilijke momenten heen. En ik zou het toch wel heel erg mooi vinden als er kans is op een toekomst voor het boerenleven. Als het toch nog kan worden voortgezet op veel boerderijen.

Boeren werken er hard voor en dat wordt generatie op generatie doorgegeven. Ook als ze weten wat voor uitdagingen er voor hen liggen. Dat boerenleven is best bijzonder.

Misschien doe ik de komende tijd een klein beetje minder, af en toe. Want in oktober komt er nog een kleintje bij. En dat is deze keer geen kalfje, maar onze vierde dochter.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer