Pootgoed snijden is hollen en stilstaan dit voorjaar

Vanwege een dreigend tekort en de grove maatsortering zijn snijmachines voor pootgoed dit voorjaar harder nodig dan ooit. Dit merken ze goed bij landbouwbedrijf De Tweeslag in het Flevolandse Bant.

Gert-Jan van Tilburg kan laten zien dat er veel pootgoedpartijen zijn met grove knollen. Hij pakt het aardappelmaatje erbij, maar met maximaal 60 millimeter doorsnede is die niet groot genoeg voor het Innovator-pootgoed dat klaarstaat voor de snijmachine. Tot 80 millimeter en meer heeft de akkerbouwer en 'loonsnijder' dit jaar al voorbij zien komen.

'Het is hollen en stilstaan dit voorjaar', zegt zijn medewerker Ruben Eeuwema. De akkerbouwers zijn volgens hem begin april nog opvallend rustig. 'Maar met droge dagen in het vooruitzicht worden toch snel enkele partijen afgeroepen. Dat is best een uitdaging, want ze moeten eerst worden opgewarmd, voordat we kunnen snijden. Doe je dat niet, dan vindt geen wondheling plaats na het snijden.'

Is de partij gesneden, dan gaat deze opnieuw voor de droogwand om het vocht kwijt te raken dat bij het opwarmen en snijden is ontstaan, legt Eeuwema uit. Telers in Flevoland komen de aardappelen bij De Tweeslag brengen en weer ophalen of hebben het product al langer in de koelcellen op het bedrijf in Bant staan.


Zelfontworpen snijmachine

De Tweeslag is een bekende naam in Flevoland die al jaren actief is met het snijden. Via een zelfontworpen, en grotendeels ook gebouwde, lijn worden de knollen door twee Miedema-snijders gehalveerd. 'Nieuw is dit jaar dat we voor het snijden een knolbehandeling kunnen toevoegen tegen zilverschurft', zegt Eeuwema.

'Vooraf was de vraag of de aardappelen niet te veel gingen plakken, wanneer ze zijn behandeld, maar dat valt mee. Eventueel strooien we er voor het snijden nog wat talkpoeder op. Dit is sowieso vereist om de helften niet opnieuw aan elkaar te laten plakken.' De opstelling van het bedrijf snijdt zo'n 12 ton per uur. Precies genoeg voor Eeuwema om alleen rond te zetten. Het voorjaarswerk op de boerderij moet immers ook doorgaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer