Onderzoek naar antistoffen tegen blauwtongvirus

Royal GD gaat in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de sectorpartijen onderzoek doen naar de verspreiding van het blauwtongvirus serotype 3 (BTV-3). Hieruit moet duidelijk worden welk percentage van de runderen en schapen al antistoffen heeft. Dieren die de antistoffen hebben, zijn mogelijk beschermd tegen een nieuwe uitbraak van blauwtong van dit type.

Onderzoek+naar+antistoffen+tegen+blauwtongvirus
© Rianne den Balvert

Dat laat LTO Nederland weten. In september 2023 werd voor het eerst blauwtong serotype 3 (BTV-3) vastgesteld in Nederland. In 2024 zijn geen nieuwe besmettingen vastgesteld. In de wintermaanden is er weinig activiteit van de knutten die de ziekte verspreiden. Als de temperatuur verder oploopt, dan kunnen er weer nieuwe besmettingen komen. Deskundigen verwachten dat rond half mei.

De sectoren hopen dat er op tijd een vaccin beschikbaar is en werken aan een vaccinatiestrategie. Farmaceuten werken aan de ontwikkeling en productie van vaccins. Meer inzicht in het percentage runderen en schapen dat antistoffen tegen BTV-3 heeft, kan bijdragen aan het optimaal inzetten van vaccins, wanneer die nog niet onbeperkt op de markt zijn.


Tankmelkmonsters

Voor het onderzoek bij runderen op melkveebedrijven wordt op basis van tankmelkmonsters van alle bedrijven in Nederland een schatting gemaakt van het percentage melkkoeien met antistoffen tegen BTV-3. GD maakt hiervoor gebruik van bestaande monsterstromen. Voor het onderzoek worden alle gegevens anoniem verwerkt. De resultaten zijn niet te herleiden naar individuele bedrijven. Melkveehouders worden persoonlijk geïnformeerd over het onderzoek en krijgen de keuze om de uitslag van hun eigen bedrijf te ontvangen.

Voor het onderzoek bij schapen wordt bloedonderzoek uitgevoerd op monsters die al zijn ingestuurd voor zwoegerziekteonderzoek en/of de monitoring op Brucella melitensis. Voor dit onderzoek is Nederland verdeeld in twintig regio's. GD zoekt in elke regio 25 schapenhouders die deel willen nemen. De schapenhouders worden persoonlijk geïnformeerd en krijgen de keuze om de uitslag van hun eigen bedrijf te ontvangen.

Naast het tankmelk- en bloedonderzoek is een vragenlijst over maatregelen die veehouders vorig jaar tegen blauwtong hebben genomen, onderdeel van dit onderzoek. Alle melkveehouders en geselecteerde schapenhouders ontvangen een persoonlijk bericht met een link naar de vragenlijst. Door de vragenlijst volledig in te vullen, leveren de deelnemers een bijdrage aan het onderzoek. Voor het onderzoek worden alle gegevens anoniem verwerkt. De resultaten zijn ook hier niet van te herleiden naar individuele bedrijven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer