5 vragen over klauwaandoening mortellaro

Digitale dermatitis, ofwel de infectieziekte van mortellaro, is een erg vervelende klauwaandoening. CRV heeft fokwaarden voor klauwgezondheidskenmerken waar zes aandoeningen onder vallen. Eén daarvan is mortellaro. Een veehouder kan stieren specifiek uitkiezen op de fokwaarde mortellaro.

5+vragen+over+klauwaandoening+mortellaro
© René Eijsink

Welke veehouders kiezen stieren specifiek op mortellaro?

Veehouders die in de toekomst een veestapel willen realiseren met koeien die minder gevoelig zijn voor mortellaro kunnen kiezen om specifiek naar deze fokwaarden te kijken. De risico op een uitbraak wordt verkleind doordat de nakomelingen van deze stieren minder gevoelig zijn voor mortellaro. Voor veehouders die kampen met een uitbraak is het behandelen van de besmette koeien de beste optie. Mocht de veehouder dat in de toekomst willen voorkomen, is het fokken met stieren met fokwaarden betreft mortellaro een goede optie.


Hoe betrouwbaar zijn deze stieren?

Gegevens voor de fokwaarde mortellaro worden vastgelegd via DigiKlauw. De methode die wordt gebruikt om mortellaro te scoren, is vergelijkbaar met andere landen. Hoe meer informatie van dochters en siteren bekend is, hoe betrouwbaarder de fokwaarde. Daarnaast worden de stieren ook gebaseerd op genomics. Op dit moment is de betrouwbaarheid van een genomic-fokwaarde voor klauwgezondheid rond 38 procent. Begin december wordt door het toepassen van een nieuwe methode de betrouwbaarheid 30 procent hoger.


Hoe worden de fokwaarden van de stieren bepaald?

De fokwaarden zijn gebaseerd op de scores voor aandoeningen die via DigiKlauw binnenkomen. De koeien die gescoord zijn, worden aan hun vader gekoppeld. De verschillen tussen dochtergroepen bepalen de fokwaarden van de stieren.


Welke fokwaarden hebben een positief verband?

Fokwaarden zoals levensduur en beengebruik gaan vooruit wanneer wordt gefokt op klauwgezondheid. De koeien hebben minder last van hun poten, wat een positief effect heeft op het beenwerk. Ook de productie wordt positief beïnvloed bij minder klauwproblemen. Vruchtbaarheid is een van de eerste dingen die achteruitgaat bij een achteruitgang van de gezondheid van de koeien, maar ook daarop heeft klauwgezondheid een positief effect. Klauwgezondheid heeft op alle kenmerken een positief effect.


Staat klauwgezondheid in het fokdoel?

Klauwgezondheid is onderdeel van het fokdoel dat is geformuleerd in de NVI. De zes klauwaandoeningen, waaronder mortellaro, zijn samengevat in de klauwgezondheidsindex die onderdeel is van de NVI. Andere kenmerken zoals vruchtbaarheid, productie en levensduur worden ook weergegeven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer