Boeren in Moerdijk helpen ruimtevaart met compensatie CO2-uitstoot

De blik op het universum, maar toch nog oog voor het vasteland. Het Moerdijkse ruimtevaartbedrijf APP heeft het voor elkaar. Samen met twaalf agrarisch ondernemers worden de handen ineengeslagen. Het resultaat: zeker vijf jaar lang CO2-opslag in de Brabantse landbouwgrond.

Boeren+in+Moerdijk+helpen+ruimtevaart+met+compensatie+CO2%2Duitstoot
© Shutterstock

'Dat we werken met een ruimtevaartbedrijf vinden we extra leuk', zegt projectleider Marjon Krol van ZLTO. 'Ze zijn bezig met alles wat zich in de ruimte afspeelt, maar zoeken ook vaste grond onder de voeten. Dat doen ze in de vorm van koolstofvastlegging bij boeren in de omgeving.'

De komende vijf jaar gaat APP in totaal 375 ton aan koolstofdioxide vastleggen in de bodem rondom de boerderijen. Dat cijfer is niet zomaar tot stand gekomen. 'APP heeft de eigen CO2-emissies geanalyseerd. De medewerkers stoten via woon- en werkverkeer precies 75 ton CO2 per jaar uit. Die uitstoot gaan ze nu compenseren.'


Consortium

Het project is een samenwerking tussen Port of Moerdijk, gemeente Moerdijk en ZLTO. Het consortium ziet kansen om via carbon farming CO2 uit de lucht te halen en vast te leggen. Planten en gewassen zetten CO2 om in koolstofverbindingen die voor een deel worden opgeslagen in de vorm van organische stof in de bodem. Door speciale maatregelen te nemen, kunnen boeren extra koolstof vastleggen. Die kunnen ze verkopen aan bedrijven met klimaatdoelstellingen, zoals APP.

Maar wat levert dat de agrarisch ondernemers op? 'Twee specifieke voordelen: de bodem wordt vruchtbaarder en beter bestand tegen klimaatextremen', legt Krol uit. 'Op deze manier kunnen boeren ook een maatschappelijke bijdrage leveren aan de klimaatverandering. Ze vinden dat fijn. Ze laten zien dat ze van betekenis zijn', spreekt de ZLTO-projectleider uit ervaring.


Grond vruchtbaarder

Een kleine stap voor de boer, maar het kan een grote stap voor de mensheid worden, zouden ze in de ruimtevaart zeggen. 'Je krijgt er vruchtbaardere grond en maatschappelijke waardering voor terug. Op termijn levert het in bredere kring de maatschappij een dienst', stelt Krol.

APP en ZLTO hebben zich voor tenminste vijf jaar aan elkaar verbonden. APP biedt financieel ondersteuning aan de agrarisch ondernemers. ZLTO gaat de koolstofvastlegging monitoren met bodemanalyses en via jaarlijkse rapporten het proces in kaart brengen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer