129 miljoen euro voor grootschalig programma regeneratieve landbouw

Het programma 'Re-Ge-NL' kan rekenen op een investering van 129 miljoen euro van het Nationaal Groeifonds. 'Re-Ge-NL' is een grootschalig en breed gesteund programma om de Nederlandse landbouw om te vormen naar een regeneratieve, duurzame en toekomstbestendige sector.

129+miljoen+euro+voor+grootschalig+programma+regeneratieve+landbouw
© Vidiphoto

Het programma is ontwikkeld door Next Food Collective, Wageningen University & Research, Rijksuniversiteit Groningen en Universiteit Utrecht, in samenwerking met 54 organisaties uit het hele voedselsysteem. Deze week maakte het ministerie van Economische Zaken en Klimaat bekend dat het 'Re-Ge-NL'-consortium aan alle voorwaarden heeft voldaan voor de investering door het Groeifonds en dat de toekenning daarmee definitief is. In 2024 kan het programma daardoor starten met de uitvoering.

Het concrete doel van 'Re-Ge-NL' is om voor 2030 met pionierende boeren repliceerbare regeneratieve bedrijfsmodellen te ontwikkelen en om met minstens duizend boeren de overgang naar regeneratieve landbouw in vijf focusgebieden te maken. Daarin worden ze ondersteund door alle 54 partijen en nog nieuw toetredende partners in het consortium.

Een andere belangrijke doelstelling van 'Re-Ge-NL' is om onderwijsvernieuwingen, gericht op regeneratieve landbouw, door te voeren waarmee ten minste tienduizend (toekomstige) boeren, adviseurs en medewerkers van keten- en gebiedspartijen voor 2030 zijn opgeleid of bijgeschoold. Het uiteindelijke doel is om duurzame en rendabele landbouw met een positieve impact op natuur en klimaat de nieuwe standaard te maken in Nederland.


Met elkaar optrekken

Demissionair landbouwminister Piet Adema: 'De transitie maken naar een duurzame landbouw kan alleen door samen te werken, met zowel boeren als ketenpartijen, kennisinstituten, financiële instellingen en het onderwijs. Daarom ben ik blij dat we als kabinet mooie initiatieven zoals het programma 'Re-Ge-NL' kunnen ondersteunen, waarbij 54 partijen met elkaar optrekken om de boeren te ondersteunen richting een toekomstbestendige landbouw.'

Wouter-Jan Schouten, themadirecteur duurzame landbouw bij Next Food Collective en architect van het programma 'Re-Ge-NL': 'Wij zijn ontzettend blij met de toekenning van de financiële steun van het Nationaal Groeifonds en het vertrouwen van de minister en alle consortiumpartners. Dit geeft ons de mogelijkheid om concrete stappen te zetten richting een regeneratieve en duurzame landbouwsector in Nederland. Samen gaan we ervoor zorgen dat duurzame landbouw met een positieve impact op natuur en klimaat de nieuwe standaard wordt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    20° / 8°
    10 %
  • Zaterdag
    22° / 10°
    10 %
  • Zondag
    23° / 10°
    20 %
Meer weer