Europese landen voorspellen een van de laagste perenoogsten in tien jaar

De aanstaande Europese perenoogst zal een van de kleinste in de afgelopen tien jaar zijn. Dat hebben de belangrijkste Europese landen donderdag bekendgemaakt bij het internationale perencongres Interpera in het Spaanse Lleida. Nederland en Italië hebben de oogstprognose nog niet exact berekend, maar ze spraken wel uit dat de oogst minder zal zijn dan afgelopen jaar.

Europese+landen+voorspellen+een+van+de+laagste+perenoogsten+in+tien+jaar
© Ger Loeffen

In totaal wordt de perenoogst in Europa voor seizoen 2023 geschat op ongeveer 1.900.000 ton. Door een goede bloei en vruchtzetting stijgt de productie in Spanje met 53 procent. De Spanjaarden rekenen ook op een goede vruchtmaat, maar houden voor bepaalde gebieden in het land nog een kleine slag om de arm vanwege de impact van de droogte.

In Portugal stijgt de perenoogst met zo'n 7 procent naar 130.000 ton. Ingewijden spreken over een goede vruchtzetting en grotere vruchtmaten door gunstige weersomstandigheden. Frankrijk rekent op een daling van 26 procent tot 109.000 ton, mede omdat de groeiomstandigheden tussen de gebieden groot zijn.


6 procent erbij in België

De Belgen gaan uit van een kleine plus van 6 procent tot 366.000 ton. Onze zuiderburen spreken van een goed groeiseizoen en zijn tevreden over de bloei, vruchtzetting en maat. Nederland gaat de komende periode aan de slag met de perenoogstraming en kon tijdens de Interpera dus nog geen concrete uitspraken doen over de opbrengst. Wel kon Nederland zeggen dat de oogst gelijk of iets lager zal zijn dan in seizoen 2022. Dat heeft vooral te maken met het huidige neerslagtekort.


Ook Italië heeft de oogstprognose nog niet berekend. Duidelijk is dat de opbrengsten in dit land dit jaar fors zullen tegenvallen, vooral door overstromingen in de Noord-Italiaanse regio Emilia-Romagna. Hierdoor is de vruchtzetting slecht en verloren perenbomen veel blad.


Prijzen

Wat betreft de markt begon het perenseizoen 2022-2023 met relatief lage prijzen voor kleinere peren van Nederlandse fruittelers. De prijs voor grotere maten deed het goed. Halverwege het seizoen vond er een omslag plaats: doordat de Europese voorraden in de tweede helft van het seizoen aanzienlijk daalden, stegen de prijzen flink.

Sinds januari zijn de perenvoorraden in Europa lager dan in voorgaande jaren. Nederlandse telers die nog peren op voorraad hadden, konden in de laatste maanden van het seizoen profiteren van de hoge prijzen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer