Vlaamse tuinbouw realiseert stijging in productiewaarde

De productiewaarde van de Vlaamse tuinbouwsector is in 2021 net iets boven de 2 miljard euro uitgekomen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het departement Landbouw & Visserij. De sector is daarmee verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de eindproductiewaarde van de gehele Vlaamse land- en tuinbouw.

Vlaamse+tuinbouw+realiseert+stijging+in+productiewaarde
© VidiPhoto

De eindproductiewaarde van de totale Vlaamse land- en tuinbouw komt voor 2021 uit op 6,3 miljard euro. Dat is een stijging van 6,7 procent vergeleken met 2020. De sierteeltsector heeft een aandeel van 579 miljoen euro in de totale productiewaarde en de glasgroenteteelt draagt 475 miljoen euro bij. Ook deze sectoren presteren beter dan een jaar eerder. In de sierteeltsector is een plus zichtbaar van 13 procent en voor de glasgroentesector komt de plus uit op 10 procent.

Binnen de sierteeltsector spelen de boomkwekerijproducten een grotere rol dan de bloemen en sierplanten. In de glasgroenteteelt draagt de tomatenteelt het meeste bij aan de totale productiewaarde. In 2021 lag de productiewaarde van de Vlaamse tomatenteelt op zo'n 300 miljoen euro. De champignon-, paprika- en slateelt dragen vrijwel allemaal evenveel bij: zo'n 20 tot 30 miljoen euro.

Dat de resultaten hoger liggen dan het gemiddelde van de jaren hiervoor is niet vreemd. Uit diverse onderzoeken blijkt dat consumenten gedurende de coronapandemie bijvoorbeeld meer bloemen en planten kochten om de woon- en thuiswerkomgeving prettiger te maken. Daarnaast kochten consumenten vaker gezonde producten om zichzelf te beschermen tegen het coronavirus.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer