Pipie Smits van Oyen: 'Risico bestaat dat provincie agroforestry aanmerkt als bos'

Pipie Smits van Oyen van landbouwbedrijf De Koekoek in het Brabantse Drimmelen begon acht jaar geleden met agroforestry. Bij het pionieren moet ze schipperen tussen regelgeving en praktische toepassing.

Pipie+Smits+van+Oyen%3A+%27Risico+bestaat+dat+provincie+agroforestry+aanmerkt+als+bos%27
© ZLTO

Hoe begonnen jullie met agroforestry?

'We deden mee in een project voor koolstofboeren en wilden op één perceel meerdere functies combineren. In eerste instantie dachten we aan een voedselbos, maar na een paar excursies zijn we daarvan afgestapt. Voor ons is dat te arbeidsintensief. Je kunt dan weinig mechaniseren, omdat de bomen en struiken te dicht op elkaar staan. Toen kwam agroforestry silvopasture in beeld. Oftewel tweehonderd notenbomen waar onze koeien onder kunnen grazen.'

We kijken welke mineralen onze veestapel misschien nodig heeft en kiezen dan een bepaalde boom

Pipie Smits van Oyen, melkveehouder met agroforestry in Drimmelen

Gras onder bomen?

'Dat blijkt best goed te gaan. Deze zomer groeide het gras in de schaduw zelfs beter omdat het in de zon te heet was. De opbrengst van de noten weegt bovendien op tegen de verminderde grasopbrengst.'


Waar moet je op letten bij het planten?

'Dat je boompjes van 2 of 3 jaar oud aanplant, dan heb je meer kans dat ze aanslaan. En goed irrigeren.'


Blijft het bij de notenbomen?

'Op een ander perceel hebben we vruchtbomen aangeplant en er staan frambozen en bessenstruiken tussen de appelbomen. Zo hebben we de eerste jaren opbrengst van die struiken. Als de bomen vrucht dragen, zijn de appels aan de beurt.


'Deze winter planten we voederbomen voor onze koeien. We kijken eerst welke mineralen ons vee misschien tekortkomt en kiezen dan een bepaalde boom, bijvoorbeeld wilgen. Doordat de koeien van het blad vreten, wordt het tekort aangevuld.'


Zo gezegd, zo gedaan?

'Je moet vanwege de machines die je gebruikt goed nadenken over de afstand tussen de bomen. Het planten is veel werk, dat laten we doen. Je moet wel opletten dat het landbouwgrond blijft. Het risico bestaat dat de provincie aanplant van andere bomen dan fruit- en notenbomen aanmerkt als bos. We hebben daarvoor ontheffing aangevraagd.

'Het doel is schaduw voor de koeien, een natuurlijke overgang creëren van natuur naar landbouw en koolstof vastleggen. Natuurlijk moet het zorgen voor opbrengst. En we hebben een sterker verhaal bij de verkoop van ons vlees.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer