Boze Kamer geeft Staghouwer huiswerk mee

De Tweede Kamer is zeer ontevreden over het perspectief dat landbouwminister Henk Staghouwer boeren biedt. GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver gaf hem daarom 'een gele kaart'. Deze zomer moet de bewindsman nieuwe voorstellen uitwerken.

Boze+Kamer+geeft+Staghouwer+huiswerk+mee
© Dirk Hol

Partijen vinden dat Staghouwer met veel te weinig concrete maatregelen komt. Daarom grijpt een meerderheid in, en eist via een motie dat de bewindsman voor Prinsjesdag met betere uitgewerkte toekomstperspectieven en een visie op toekomst van het boerenbedrijf.

Alle coalitiepartijen steunen die oproep van GroenLinks hiertoe, net als de Partij voor de Dieren, SP, PvdA en de BoerBurgerBeweging. Volgens Klaver verschillen de partijen vaak van mening, maar zijn ze 'eensgezind dat dit niet kan'. De motie is wat Klaver betreft een 'gele kaart' voor Staghouwer.

De bewindsman kon donderdagavond in het debat over het stikstofbeleid de frustratie van Kamerleden niet wegnemen. Dit terwijl de bewindsman, zoals CDA'er Derk Boswijk het verwoordde, 'de mooiste helft van de opdracht' had gekregen, namelijk om perspectief tegenover de ingrijpende stikstofmaatregelen te bieden.

Beter verdienen

Staghouwer benadrukte dat hij tijd nodig heeft om plannen voor de agrarische sector uit te werken. Dat beleid moet ervoor zorgen dat boeren beter verdienen aan hun voedsel. De perspectiefbrief van Staghouwer die samen met de omstreden stikstofkaart werd gepubliceerd, is volgens SGP'er Roelof Bisschop 'weinig meer dan een nietje door allerlei bestaande subsidieregelingen'.

Boswijk sprak van een 'gemiste kans'. Hij 'had echt gehoopt dat er veel concretere maatregelen zouden liggen'. Wat het kabinet nu aan boeren biedt die groener willen boeren, 'steekt mager af' tegen de ingrijpende stikstofmaatregelen, aldus de christendemocraat. De PvdA noemde het uitblijven van plannen 'echt onacceptabel'.

Spijkers met koppen

SP-Kamerlid Sandra Beckerman noemde het 'een perspectiefbrief die geen perspectief biedt', en D66'er Tjeerd de Groot denkt 'dat geen boer iets begrepen heeft' van de lange brief. 'Als je dat leest, weet je echt niet waar je aan toe bent.' Zowel de BoerBurgerBeweging als de Partij voor de Dieren hekelde het gebrek aan maatregelen. De VVD sprak van 'ronkende uitgangspunten', maar 'mist spijkers met koppen', zegt Kamerlid Thom van Campen.

Staghouwer (ChristenUnie) zei op zijn beurt het ongeduld van de Kamer te begrijpen. Maar de regelingen voor boeren zijn ook afhankelijk van de uitwerking van de stikstofplannen. De provincies hebben hiervoor een jaar de tijd gekregen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
Meer weer