Abab: hogere voerwinst moederdieren pluimvee

In 2021 stegen de opbrengsten in de pluimveemoederdierensector sterker dan de kosten. De gemiddelde voerwinst lag op ruim 14 euro per opgefokte hen, aldus Abab accountants en adviseurs.

Abab%3A+hogere+voerwinst+moederdieren+pluimvee
© Marcel Berendsen

De Abab berekende de bedrijfsresultaten uit de pluimveemonitor 2021. Hierin blijkt de moederdierensector het beter te doen dan de andere pluimveesectoren. De combinatie van meer broedeieren (minder leegstand) en een hogere broedeiprijs geeft een extra omzet van ruim 6 euro per opgehokte hen op jaarbasis. Hiertegenover staat dat de voerkosten ruim 2,50 per opgefokte hen hoger zijn. De gemiddelde voerwinst komt uit op ruim 14 euro. Maar volgens Abab zijn de onderlinge verschillen extreem groot.

De Abab benchmark voor de leghennenhouderij bestaat uit een combinatie van scharrel- en 1 ster-bedrijven. De voerwinst van deze groep daalde in 2021 gedaald met 1,20 euro naar 4,20 euro per opgehokte hen. Deze daling is volledig toe te schrijven aan de stijging van de voerkosten.

In de gemiddelde voerkosten zitten ook bedrijven die voer al eerder ingekocht hadden. Na afloop van deze periode krijgen ook deze bedrijven te maken met aanzienlijk hogere voerprijzen. De gemiddelde kritieke voerwinst ligt rond de 5.50 per opgefokte hen. Met de huidige voer- (en energie)prijzen zal dit de kostprijs aanzienlijk opdrijven.


Vleeskuikens

Bij de traditionele vleeskuikens daalde de voerwinst in 2021 ten opzichte van 2020 met 3 euro per m2 naar 65 euro. Deze bedrijven leverden 362 kilo af per m2. Ondanks dat de vleesprijs over geheel 2021 een klein herstel inzette (0,87 euro per kilo), daalt de voerwinst door de hogere voerkosten. Wel stijgen de huidige vleesprijzen sterker, waardoor ook bij de huidige voerkosten een positieve voerwinst te realiseren is.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  10 %
Meer weer