Britse biologische boeren gebruiken minder antibiotica

Biologische boeren die zijn gecertificeerd door de Soil Association gebruiken minder antibiotica dan gemiddeld wordt gebruikt op een veehouderijbedrijf in het Verenigd Koninkrijk. Er is ruimte om het nationale antibioticagebruik verder te verlagen, zeggen experts.

Uit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Alliance to Save Our Antibiotics, blijkt dat het totale antibioticagebruik per grootvee-eenheid door Soil Association-gecertificeerde boeren vier keer lager is dan het nationale gemiddelde. Voor melkveebedrijven was het minder dan de helft van het nationale gemiddelde en voor rundveebedrijven was het minder dan een derde.

Voor schapenhouderijen was het minder dan een vijfde van het niveau dat werd gevonden in de meest recente grote enquête onder schapenhouderijen. Uit het onderzoek bleek ook dat het antibioticagebruik per grootvee-eenheid door varkenshouders van de Soil Association 75 keer lager was dan het nationale gemiddelde en voor kippenbedrijven vijf keer lager dan het nationale gemiddelde.


Nog ruimte voor verlaging

Cóilín Nunan van de Alliance to Save Our Antibiotics zei: 'Britse veehouders hebben de afgelopen jaren vrijwillig hun antibioticagebruik met bijna 50 procent verlaagd, maar deze bevindingen tonen aan dat er nog ruimte is om het gebruik van antibiotica in ons land verder te verlagen.'.

Ed Bailey van The George Farm Dierenartsenpraktijk voerder het onderzoek uit. De deelnemers aan het onderzoek noemen hygiëne een van de belangrijkste triggers om het antibioticagebruik te verlagen. Daarnaast noemen zij het buiten en stressvrij houden van de dieren en bij varkens het vermijden van vroeg spenen.Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer