Explorer+bevestigt+hoge+opbrengst+courgette%2Dproef
Nieuws
© Inagro

Explorer bevestigt hoge opbrengst courgette-proef

De groei en productie van courgette onder plastic lichtkoepels verliep dit jaar in een Belgische rassenproef matig. Het ras Explorer scoorde relatief goed.

Het Belgische onderzoeksinstituut Inagro vergeleek tien rassen. De groei en productie in deze proef verliep in schokken en dat was nadelig voor het rendement. Het percentage marktbare vruchten was laag, vooral door spitse vruchten en in mindere mate ook door bruintjes en geeltjes.

Explorer bevestigde met een hoge opbrengst en een goede houdbaarheid de resultaten van vorig jaar. Ariane, HMC24132 en Sanabria volgden, maar gaven in totaal twee vruchten per plant minder. De kwaliteit van Ariane en Sanabria na bewaring was goed, die van HMC24132 iets minder.


Uitgeplant

De vier weken oude planten werden uitgeplant op 19 maart. Twee weken na het planten liepen de temperaturen op tot boven de 30 graden Celsius. De plantjes konden toen niet investeren in groei en misten daarom volgens Inagro tijdens de teelt wat 'body' in vergelijking met vorige jaren.

'De bladeren leken ons ook wat kleiner en de bladstelen wat langer. Bovendien verliep de groei en productie in schokken. De productie belastte het gewas, waarna het gewas weer op adem kwam door de productie te verminderen', meldt het onderzoeksinstituut.


Moeilijke bestuiving

Voor de bestuiving is enerzijds voldoende aanbod van mannelijke bloemen cruciaal. Productievere rassen geven doorgaans weinig of geen mannelijke bloemen. Sanabria vormde hierop een uitzondering. Bij E28Z.00698 was de mannelijke bloei ruim ondermaats. Cyriac scoorde best, kort gevolgd door Keesha, Quios en Sanabria.

Anderzijds is ook het kasklimaat belangrijk, geeft Inagro aan. Bij momenten waren de temperaturen zeer hoog en de relatieve vochtigheid zeer laag. Dat is nadelig voor de kwaliteit van het stuifmeel. Bovendien bleken de hommels in bepaalde periodes niet actief.


Lage productie

Met gemiddeld twintig markbare vruchten per plant kan Inagro niet spreken van een goede opbrengst. Explorer gaf met 23 vruchten per plant de hoogste opbrengst. Ariane, HMC24132 en Sanabria volgden met 21 vruchten per plant.

De vruchtkwaliteit viel bij alle rassen behoorlijk mee. HMC24132 viel op door de iets blekere vruchten, als gevolg van een groot aantal grote witte stippen op de vrucht. Tijdens de proef werd twee keer een bewaarproef opgezet, licht het onderzoeksinstituut toe. Vooral E28Z.00698 en Tosca kwamen minder goed uit op houdbaarheid, met een slappe hals, een oneffen huid en bij Tosca bobbels op de vruchten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer