LTO+Noord%3A+ruimte+voor+ruimte+kan+opruimen
Nieuws
© William Hoogteyling

LTO Noord: ruimte voor ruimte kan opruimen

LTO Noord en verschillende gemeenten in Noord-Holland pleiten voor een praktische ruimte-voor-ruimteregeling. Doel is om verrommeling van het landelijk gebied tegen te gaan. De bestaande regeling dreigt te vervallen in de nieuwe Omgevingsverordening.

In de commissievergadering Ruimte, Wonen en Klimaat spraken diverse vertegenwoordigers vanuit het landelijk gebied in. Waaronder ook wethouder Jelle Beemsterboer van Schagen, mede namens vier gemeenten in de Noordkop, Medemblik en Uithoorn. 'Steeds meer oude bedrijfsgebouwen dreigen in verval te raken als er geen goede regeling meer is om te saneren.'

Beemsterboer en zijn collega-bestuurders van ruimtelijke ordening zien dat bedrijven stoppen door de schaalvergroting. 'Vaak ook grotere bedrijven dan voorheen. Dat betekent dat er grotere gebouwen leeg komen te staan. En dat komt het aanzicht van het landelijk gebied niet ten goede. Dit is ook helemaal niet nodig met een adequate ruimte-voor-ruimteregeling.'


Praktijkvoorbeelden

Volgens gewestelijk voorzitter Nico Verduin van LTO Noord zijn er legio praktijkvoorbeelden van bedrijfsgebouwen die plaats hebben gemaakt voor woningen. 'Die zouden het uitgangspunt moeten zijn voor de regeling. We merkten de laatste jaren trouwens al dat er veel minder van de regeling gebruik kon worden gemaakt, door strikte en vaak onpraktische voorwaarden.'

Verduin is blij dat de provincie daar op korte termijn het gesprek nog eens over wil aangaan. 'Het doel is helder: verrommeling voorkomen. Het zou mooi zijn om samen met de ondernemers en gemeentelijke bestuurders te kijken hoe een werkbare methode kan worden ontwikkeld om het platteland opgeruimd en vitaal te houden.'


Oneerlijk

Tijdens de inspraak verwees Beemsterboer naar de vele ondernemers die nog in zo'n ruimte-voor-ruimteprocedure zitten. 'Die hebben daar al veel energie en geld ingestoken. Maar als we niet oppassen, gaat er per 31 december een streep door al dat werk. De huidige regeling komt dan te vervallen.'

Dat vindt Beemsterboer oneerlijk. 'En tegelijk ook jammer, omdat die plannen het landelijk gebied mooier maken en tegelijkertijd extra woningen opleveren voor de lokale bevolking.'

De vervangende regeling die de provincie nu wil opnemen in de verordening schiet volgens Beemsterboer haar doel voor bij. 'Daarin is een maximum van twee woningen opgenomen. Dat gaat in veel gevallen niet passen. Dit soort projecten vergen juist maatwerk. Het helpt niet als vooraf al allerlei restricties worden opgelegd.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer