Laat gerooide poters zien er 'geweldig goed' uit

Akkerbouwer Willem Boterhoek uit het Noordwest-Friese Zwarte Haan liet vorige week 10 hectare pootaardappelen van het ras Saprodi rooien. 'De poters zien er geweldig goed uit en hebben goed overwinterd', reageert de ondernemer.

Laat+gerooide+poters+zien+er+%27geweldig+goed%27+uit
© Sybe Joostema

Boterhoek zegt dat hij geen keuze had om de poters op een perceel ten noorden van Nij Altoenae nu pas te rooien. 'De natte omstandigheden van september en oktober maakten rooien onmogelijk. Nu is het land in veel betere staat.'

Volgens de akkerbouwer zijn de aardappelen van goede kwaliteit. 'Vaak verrotten de aardappelen als het echt hard begint te vriezen. Dat is nu niet het geval.'

Pieter Machiela van loonbedrijf Joostema rooide de pootaardappelen. Bij het sorteren kreeg Boterhoek hulp van Rudolf Rodenhuis.

Niet meer meemaken

Volgens Boterhoek is de aardappel een gewilde zetmeelaardappel vanwege de goede zetmeelopbrengst. 'Het is wel een aardappel die je pas laat in het jaar kunt oogsten, maar dat heb ik nog nooit meegemaakt. En dat zal ik ook wel niet meer meemaken.'

Na de oogst gingen de aardappelen zo snel mogelijk over de sorteermachine om daarna naar de pootgoed- en zaaizaadcoöperatie Royal ZAP in Anna Paulowna te worden gebracht. 'Heel lang kunnen we dus niet meer wachten. De timing van het rooien was nog goed. Met de hogere temperaturen nu gaan de aardappelen snel kiemen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer