Telers oogsten 47 miljoen puntpaprika's

Zoete puntpaprika's liggen in elke supermarkt dankzij telersvereniging SweetPoint, die Noordwest-Europa ermee bekendmaakte. Coöperatie DOOR verzorgt de marketing en verkoop van de vruchtgroente en gaat deze dit jaar verpakken.

Telers+oogsten+47+miljoen+puntpaprika%27s
© Thierry Schut

SweetPoint is een telersvereniging die al sinds 1997 zoete puntpaprika's teelt. 'We zijn nu nog met twee telers sinds het overlijden van een van onze compagnons in 2014', zegt Michel Zuijderwijk, een van de drie directeuren.

De teeltlocaties van in totaal 19 hectare bevinden zich in Made, Middenmeer en Honselersdijk. Daarnaast werkt de coöperatie al twintig jaar samen met teeltbedrijven in Spanje om jaarrond afzet mogelijk te maken. Vorig jaar heeft SweetPoint in totaal 47 miljoen stuks puntpaprika afgezet via Coöperatie DOOR.

Zuijderwijk zegt dat de zoete puntpaprika 25 jaar geleden nog een onbekend product was in Noordwest-Europa. 'Met vier paprikatelers hebben we laten onderzoeken of er een markt zou zijn voor een zoetere paprikasoort met een dunne schil en weinig zaad. In 1997 zijn we met een doosje onder onze arm samen met The Greenery naar de eerste Engelse supermarkt gegaan en daarna heeft de zoete puntpaprika zijn opmars gemaakt in onze contreien.'

Wij mogen best trots zijn op onze glastuinbouwsector; dat mis ik soms in Nederland

Michel Zuijderwijk, directeur SweetPoint

Verschillende kleuren

Het assortiment van SweetPoint bestaat voor 90 procent uit rode puntpaprika's en verder uit oranje, gele en witte exemplaren. Veredelingsbedrijven brengen regelmatig nieuwe rassen op de markt. SweetPoint werkt vooral met de rode puntpaprikarassen Palermo en Cooper, waarvan de producteigenschappen ongeveer vergelijkbaar zijn en Cooper zelfs een TM3-virusresistentie heeft.

90 procent van assortiment bestaat uit rode paprika's.
90 procent van assortiment bestaat uit rode paprika's. © Thierry Schut

'Sinds dit jaar telen we ook een bruine variant, de Chocolonely. Voor dit product is met een van onze partners een contract voor een Duitse supermarktketen afgesloten', zegt de directeur. Het bedrijf is voor puntpaprika's marktleider in Europa. Van de productie is 25 procent bestemd voor de Nederlandse markt.

Zuijderwijk vindt het jammer dat vanuit landen als Marokko en Hongarije soms relatief goedkope puntpaprika's op de markt komen met een stuk minder smaak. 'Vooral in Duitsland zijn consumenten daar gevoelig voor. Voor zulke puntpaprika's willen ze niet meer betalen en daardoor wordt de verkoop van ons product soms verstoord.'

Coöperatie DOOR

SweetPoint is aangesloten bij Coöperatie DOOR, waarvan het verkoopteam de producten rechtstreeks verkoopt aan retailbedrijven, groentespeciaalzaken en horecagroothandels. Aan het eind van dit jaar gaan de verpakkingsfaciliteiten van SweetPoint over naar het nieuwe verpakkingscentrum dat DOOR in Maasdijk langs de A20 aan het bouwen is. Hier worden straks zoete puntpaprika's, tomaten, aubergines en komkommers van SweetPoint, Prominent, Purple Pride en Green Diamonds verpakt.

Coöperatie DOOR neemt het verpakkingswerk over.
Coöperatie DOOR neemt het verpakkingswerk over. © Thierry Schut

'Daarmee kunnen we efficiënter en professioneler gaan werken en beter inspelen op de wensen van onze klanten. Onze huidige verpakkingsmedewerkers gaan uiteraard mee naar de nieuwe locatie.'

Gewasbescherming

Op het gebied van gewasbescherming werkt SweetPoint zoveel mogelijk biologisch, maar bij uitbraken van ziektes en plagen is soms lokaal gebruik van chemische middelen nodig. Zuijderwijk vindt het een uitdaging om met het teruglopen van de toegestane middelen een werkbaar pakket te houden.

'Het gaat toch om de footprint die we achterlaten. Wij produceren in verhouding tot biologische bedrijven veel meer producten per vierkante meter en dat mag ook weleens worden gezegd. De hele wereld kijkt vol bewondering naar onze glastuinbouwsector, maar in eigen land mis ik soms wel een stukje trots.'

Aardwarmte

De vestiging van SweetPoint in Middenmeer draait al een aantal jaren op aardwarmte, die in Honselersdijk is daar sinds december 2019 eveneens op aangesloten. De locatie in Made maakt gebruik van restwarmte die vrijkomt bij het opwekken van elektriciteit door de Amercentrale. Om nog meer energie te besparen, maken de bedrijven gebruik van Groen Label Kassen. De paprikaplanten worden in hun behoefte voorzien van vloeibare CO2.

Van de heffing Opslag Duurzame Energie (ODE) heeft SweetPoint niet veel last, omdat het bedrijf de paprika's niet belicht. De Wet arbeidsmarkt in balans brengt wel hogere kosten met zich mee voor flexibele arbeidskrachten en is daarom aanleiding tot zorg. 'Puntpaprika's zijn tere producten. Vooral de punten zijn kwetsbaar', zegt Zuijderwijk. 'Daarom hebben we veel handmatig werk dat niet eenvoudig is te automatiseren.' De vereniging heeft zo'n honderd medewerkers in dienst, van wie een deel uitzendkrachten.

Schaalgrootte

SweetPoint en Coöperatie DOOR willen de samenwerking met andere kwekers graag uitbreiden en versterken. 'Het verhogen van de schaalgrootte biedt alle leden grote voordelen als het gaat om organisatie, flexibiliteit en verkoopkracht', zegt Zuijderwijk.

Met groeicurve productie afvlakken
Wim van der Lans en Michel Zuijderwijk hadden in het verleden hun eigen kwekerijen, maar vormen sinds 2015 met drie teeltbedrijven en een verpakkingsbedrijf telersvereniging SweetPoint. Beide kwekers houden zich vooral bezig met teelttechnische zaken. Peter Veenman is algemeen directeur. Elk van de drie locaties heeft een eigen bedrijfsleider en teeltmanager. De nieuwe aanplant vindt in de eerste week van december plaats. Het ene ras groeit in de winter van bloemetje tot verkoopbaar product in ongeveer negen en het andere in elf weken. In de zomer duurt dat zes en tien weken. Door de verschillende groeicurves kan SweetPoint de productie enigszins afvlakken en beter inspelen op de vraag vanuit de markt. Na de laatste oogst in november verwerkt een afvalbedrijf de plantenresten van SweetPoint tot compost en van het steenwolsubstraat bakt een steenfabriek stenen voor binnenmuren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer