Belgi%C3%AB+telt+achttien+ki%2Dorganisaties%2C+nog+wel
Nieuws
© John Lamers

België telt achttien ki-organisaties, nog wel

Op de regionale beurs Agro-Expo in Vlaanderen viel weer op dat Belgié nog altijd voor ki-organisaties voor varkens kent. Een aantal van de achttien ki's die Belgie telt waren aanwezig op de beurs.

Het hoge aantal ki's heeft onder andere te maken met de wens van zeugenhouders om zo vers mogelijk warm sperma te gebruiken. Sommige kleine organisaties zijn nog familiebedrijven die meerdere keren per dag en bijna alle dagen sperma leveren.

De komende jaren zal het aantal ki's flink verminderen is de verwachting. Ze moeten namelijk uiterlijk 2023 PRRS-vrij zijn. De benodigde investeringen hiervoor zullen niet alle organisaties kunnen opbrengen.

Meest Belgische Piétrain

Qua keuze voor eindberen staat de Belgische Piétrain met zo'n 60 procent op de eerste plaats bij de Belgische varkenshouders. De 28 Vlaamse fokkers van de Belgische Piétrain werken samen in de Vlaamse Piétrain Vereniging, die zorgt voor de fokwaardeschattingen en de selectiemesterijen beheert.

Voor wat betreft de zeugen heeft Topigs Norsvin het grootste marktaandeel van zo'n 40 procent gevolgd door DanBred met 25 tot 30 procent. De rest is verdeeld over Hypor, Danic en eigen gefokte Belgische rassen.

Bekijk meer over: