Tribine+is+combine+met+extra+dimensie
Achtergrond
© Henrik Begeman

Tribine is combine met extra dimensie

De Tribine is een combine met een extra dimensie. De machine bestaat uit twee delen: de combine zelf en een graantank van 35.000 liter. Knikbesturing en bestuurbare achterwielen maken de machine wendbaar.

Tribine Harvester LLC in Newton, in de Amerikaanse staat Kansas, bouwt een combine met een graantank van 35.000 liter. Greg Leck verwelkomt ons. Als we vragen naar Ben Dillon, de man achter de Tribine, wordt er even door de fabriek geroepen: 'Ben, folks for you.'

Aan de tafel, tussen enkele Tribine-combines, serveert Dillon persoonlijk de koffie en steekt van wal met zijn verhaal. 'Ik ben geboren en opgegroeid in de Amerikaanse staat Indiana op een kleine boerderij. We hadden het niet breed, maar genoeg te eten. We waren met acht kinderen, dus we konden niet allemaal boer worden. Daarom ben ik agrarische economie gaan studeren aan de universiteit.'

Na zijn studie bouwt Dillon een glanzende carrière op aan de top van een onderneming in weegapparatuur. Hij wordt uiteindelijk president van Toledo Scale. Na zijn pensionering trekt hij zich in 1995 terug op de familiefarm in Indiana. Van 1997 tot 2010 boert hij op een boerderij van 728 hectare en (ver)bouwt hij combines.

Moet beter kunnen

Tijdens het combinen met een International Axial Flow was Dillon met een trekker en overlaadwagen aan het graan afvoeren naar een truck. 'Dit moet toch beter kunnen', dacht hij. 'Al dat gerij met die trekker en zware wagen over het land is slecht voor de structuur en je hebt een extra man en trekker nodig.'

De Tribine is te besturen met twee joysticks

Greg Leck, Tribine Harvester LLC

Vanuit deze gedachte ging de Amerikaan aan het experimenteren met een graanwagen en combine samen te bouwen tot één machine. Het Tribine-idee was geboren. Een combine bouwen die meer graan mee kan nemen dan wat er tot dat moment op de markt was.

Prototypen

Dillon bouwde verschillende prototypen en wist 32 patenten op zijn naam te zetten. Sinds 2012 is hij general manager van Tribine en sinds 2014 president en met zijn familie eigenaar van Tribine Harvester LLC.

Een combine combineert het maaien en dorsen. De Tribine voegt er nog een derde dimensie aan toe: het verzamelen van het graan. Vandaar de naam Tribine. De graantank heeft een inhoud van ruim 35.000 liter die hij in twee minuten lost. Dat is een volle oplegger.

Twee segmenten

De machine bestaat uit twee segmenten: het voorste deel is het combinegedeelte en het achterste deel is de graantank. De machine wordt bestuurd door knikbesturing in combinatie met bestuurbare achterwielen. Dit maakt het voertuig wendbaar.

Met Leck stappen we in de cabine van de combine. We missen het stuurwiel. 'Om het zicht naar voren niet te belemmeren, wordt de Tribine bestuurd met twee joysticks', legt Leck uit.

Greg Leck: 'Om het uitzicht naar voren niet te belemmeren, wordt de Tribine bestuurd met joysticks.'
Greg Leck: 'Om het uitzicht naar voren niet te belemmeren, wordt de Tribine bestuurd met joysticks.' © Hendrik Begeman

Dorsgedeelte

Het dorsgedeelte bestaat uit een in de lengte gemonteerde dorstrommel met een diameter van 97 centimeter. Deze axiaaltrommel is de grootste op de markt. Hij is 270 graden omgeven door de dorsmantel.

Direct achter de dorstrommel wordt het stro naar links en rechts afgevoerd naar strohakselaars aan beide zijden. Met kleppen buiten aan de machine is de verdeling van het stro bij te stellen. Het graan gaat met een grote vijzel onder de machine van het dorsgedeelte naar de graantank.

Met hakselaars aan de beide zijkanten van de combine wordt het stro naar buiten geblazen.
Met hakselaars aan de beide zijkanten van de combine wordt het stro naar buiten geblazen. © Hendrik Begeman

Voor de aandrijving heeft de Tribine twee Cummins-motoren van elk 325 pk. Met een dieseltank van 936 liter kan de machine 24 uur continu draaien. De motoren zijn links- en rechtsboven achter in het voorste deel van de machine geplaatst. Eentje drijft het maaibord en de dorstrommel aan.

Rendement

De trommel wordt door riemen aangedreven. Leck: 'Een hydraulische aandrijving heeft 80 tot 85 procent rendement, een riemaandrijving 98 tot 99 procent.' De andere motor drijft de overige functies aan. De transportsnelheid is 48 kilometer per uur.

Ondanks de afmetingen en gewichten is deze machine volgens Tribine het meest geschikt voor bedrijven met niet-kerende grondbewerking vanwege de tot 40 procent lagere bodemdruk. Hiervoor staat hij op 1100/45R46 LSW (Low Side Wall) banden van Goodyear. Door de meesturende achterwielen kan hij tijdens het werk ook in hondengang rijden.

'Voor Europa is er al een concept in gedachten'
Tribine Harvester LLC verhuisde in 2015 van Indiana, een staat in het noordoosten van de Verenigde Staten, naar Newton in staat Kansas. Deze staat ligt in het midden van de VS. Hier zit het bedrijf midden in de grainbelt (graan) en de cornbelt (mais). Het voordeel is dat er in dit gebied veel mensen met kennis zitten. Op dit moment zijn er zes Tribine-combines bedrijfsklaar. Eentje was er dit jaar aan het dorsen in het zuiden van Oklahoma. Deze machine trekt net als de bekende Harvest Brigade van zuid naar noord met het oogstseizoen mee. Deze machine is bezig met een soort promotietoer. Boeren langs de route die van de Tribine hebben gehoord, kunnen zien dat deze echt werkt. Dit jaar verwacht het bedrijf nog drie stuks te bouwen en voor volgend jaar ligt de lat op tien stuks. Of de Tribine ook naar Europa komt? Ben Dillon, general manager van Tribine: 'We hebben al een concept in gedachten, maar we hebben nog geen tijdschema.'
Ben Dillon: 'We hebben al een concept voor Europa in gedachten, maar nog geen tijdschema.'
Ben Dillon: 'We hebben al een concept voor Europa in gedachten, maar nog geen tijdschema.' © Hendrik Begeman

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  13° / 1°
  40 %
 • Zaterdag
  14° / 1°
  80 %
Meer weer