Holstein+Flowers+teelt+%27ogen%27+van+boeket
Reportage
© Thierry Schut

Holstein Flowers teelt 'ogen' van boeket

Gerberakweker en -veredelaar Holstein Flowers in De Lier heeft een heuse 'snoepjesfabriek' voor de selectierassen in alle mogelijke kleuren. Volgens algemeen directeur Leo van Holstein vormen gerbera's de 'ogen' van een boeket.

Familiebedrijf Holstein Flowers in De Lier is al sinds 1974 kweker en veredelaar van gerbera's. 'We zijn begonnen met het kweken van gerbera's in een groentekas en hebben dat langzamerhand uitgebouwd. Vanaf jaar één hebben we ons ook hobbymatig beziggehouden met kruisen en daarin hebben we in de loop van de tijd een professioneel niveau bereikt', zegt algemeen directeur Leo van Holstein, die het bedrijf met drie broers en twee zoons runt.

Het bedrijf heeft omgerekend 110 mensen fulltime in dienst, van wie een deel vast en een deel via een uitzendbureau.

80 tot 85 procent van het assortiment van de kwekerij bestaat uit producten uit eigen veredeling. 'We werken intensief samen met veredelings- en vermeerderingsbedrijf Florist Holland in De Kwakel, dat de wereldwijde verkoop voor ons regelt en bij wie andere kwekers sommige soorten kunnen betrekken', legt de ondernemer uit. 'Florist Holland adviseert ons ook over welke soorten geschikt zijn om als Holstein-gerbera op de markt te brengen als exclusieve soorten voor onze eigen klanten.'

We streven naar verbreding in soorten die anders zijn van vorm en kleur

Leo van Holstein, algemeen directeur Holstein Flowers in De Lier

Nieuwe soorten

De kwekerij brengt jaarlijks zeven tot vijftien nieuwe soorten op de markt. 'Daarbij verdwijnen er natuurlijk ook enkele. Bij de veredeling werken we aan kwaliteitsverbetering, waarbij oude rassen soms afvallen. Daarnaast streven we naar verbreding in soorten die anders zijn van vorm en kleur.'

Gerbera's met een andere vorm of grootte dan de grootbloemige zijn de minigerbera of germini, de spider groot en mini, de pomponi en de germicro. 'Daarnaast hebben we tweekleurige bloemen met randjes die zowel apart als goed van kwaliteit zijn.' In zijn algemeenheid wil Holstein Flowers graag kwaliteitssoorten leveren aan groothandel en bloemisten.

Prijs

'Een klein deel van het assortiment leveren we als premiumlijnen aan de retail. Je ziet daar wel een beweging richting betere producten waarmee ze zich willen onderscheiden, maar de prijs blijft een lastig punt. Een eerlijke prijs is soms ver te zoeken', heeft de kweker gemerkt. De bloemen van Holstein Flowers komen over de hele wereld terecht, maar vooral in Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Scandinavische landen. De verkoop in het voormalige Oostblok groeit en ook de Verenigde Staten nemen, afhankelijk van de wisselkoersen, steeds meer bloemen af.

Holstein Flowers is met 11 hectare de grootste gerberakwekerij in Nederland. De teelt gebeurt op steenwol, voor het grootste deel vanuit eigen plantmateriaal dat laboratoria via weefselkweek vermeerderen. Voor de rest komt het plantmateriaal van andere veredelings- of vermeerderingsbedrijven.

Holstein Flowers teelt op 11 hectare gerbera's.
Holstein Flowers teelt op 11 hectare gerbera's. © Thierry Schut

Jaarrond productie

De productie vindt jaarrond plaats, met een piek in het voorjaar en de zomer. Jaarlijks vervangt de kwekerij in juni en juli een deel van de planten. Hoewel die jarenlang bloemen leveren, kiest Holstein Flowers er bewust voor om ze al na twee tot drie jaar te vervangen. 'Zo zorgen we ervoor dat we gerbera's van de beste kwaliteit kunnen leveren.'

De productiepiek ligt in het voorjaar en in de zomer.
De productiepiek ligt in het voorjaar en in de zomer. © Thierry Schut

Voor het klimaat in de kassen werkt Holstein Flowers samen met teeltadviseurs van de Flori Consult Group in Pijnacker, die tabellen heeft opgesteld voor licht, temperatuur en andere omgevingsfactoren. 'De gerbera komt oorspronkelijk uit een gebied rond de evenaar', legt Van Holstein uit. 'Daar is het dagelijks twaalf uur licht en twaalf uur donker. Met hybride assimilatiebelichting en verduisteringsdoek proberen wij dat na te bootsen, zodat de vegetatieve en generatieve groei in balans blijven, wat zorgt voor een zo optimaal mogelijke bloem.'

Candy factory

De kwekerij heeft twee locaties in De Lier. Op Bastille groeien grootbloemige en minigerbera's, vooral veel verkochte soorten en een paar aparte. 'En Futura noemen we onze 'candyfactory'. Daar hebben we onze selectierassen, onze snoepjes, in alle mogelijke kleuren. Gerbera's, die veel in boeketten worden verwerkt, stralen blijheid, vrolijkheid en spontaniteit uit. Ze vormen als het ware de 'ogen' van een boeket.'

Holstein Flowers is MPS-A- en MPS-GAP-gecertificeerd en voldoet aan de Supplier Ethical Data Exchange (Sedex)-normen, waarmee organisaties de arbeidsomstandigheden in hun hele leveringsketen kunnen volgen. Ook op het gebied van innovatie is het bedrijf actief: het doet proeven met ledverlichting en drones en neemt deel aan een aardwarmteproject.

Toekomst

Maar Van Holstein maakt zich soms zorgen over de toekomst, omdat de teelt onder druk staat en het moeilijk is om aan arbeidskrachten te komen. 'We moeten meer samenwerken en naar buiten treden om te laten zien hoe mooi onze sector is.'

Telers verenigd in Premium Flowers
Holstein Flowers in De Lier werkt al zeven jaar samen met tien andere kwekers in Premium Flowers. 'We hebben jaarlijks tien bijeenkomsten', vertelt Juliska Hofman, die samen met haar ouders participeert in santinikwekerij De Landscheiding in Bleiswijk. 'Elke keer kiezen we een andere invulling, soms met externe sprekers. We staan in november samen op de Trade Fair van Royal FloraHolland in Aalsmeer. Soms gaat een aantal van ons ook naar buitenlandse beurzen of op klantenbezoek', zegt ze. 'We willen ons nadrukkelijk niet als afzonderlijk merk profileren, omdat we trots zijn op onze eigen merken die zich allemaal in het hogere segment bevinden. We hebben een aantal jaren geleden hetzelfde orderverwerkingssysteem aangeschaft, maar verder doen we geen gezamenlijke inkoop. We wisselen wel informatie uit en vormen een interessante partij voor diverse klanten. Ook merken we dat exporteurs steeds meer van ons verlangen en daar kunnen we gezamenlijk op inspelen. Onze club versterkt elkaar.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  50 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  70 %
 • Woensdag
  7° / 3°
  40 %
Meer weer