Nieuwe voerpan helpt ouderdieren met onbehandelde snavels

De natuurlijke oplossing voor het snavel behandelen is het plaatsen van schurende bodems in voerpannen of voergoten. Hiermee wordt verdere doorgroei van de snavels voorkomen wat pikkerij bij de ouderdieren voorkomt. De snavels blijven mooi rond en gelijk.

Nieuwe+voerpan+helpt+ouderdieren+met+onbehandelde+snavels
© Monique van Loon


Op de open dag van firma Beerens in Hoogeloon presenteerde Roxell het NBS, Natural Beak Smoothing, concept en de resultaten tot nu toe. Het bedrijf ontwikkelde in ruim zes jaar de voerpan met een ruwe gestructureerde bodem. Door deze bodem wordt de snavelgroei continue gecontroleerd.

Voor Roxell is dit de innovatie met de langste ontwikkeltijd ooit. Het systeem is vergelijkbaar met het vijlen van nagels bij mensen. Roxell heeft het systeem samen met fokkerijorganisaties verder geoptimaliseerd.

Uitval daalt

Testen met de NBS bodem laten zien dat de uitval met 1 procent per opfokronde van 17 weken daalt, het voerverbruik is 1 gram per dier per dag lager en de uniformiteit is 3 tot 5 procent hoger. De NBS bodem is zowel voor opfok- als producerende vleeskuikenouderdieren toe te passen en is te integreren in bestaande voersystemen.

Snavelbehandelen

Sinds september 2018 is het snavelbehandelen bij reguliere vleeskuikenmoederdieren verboden. De snavelbehandeling voor hanen en langzaamgroeiende moederdieren is voorlopig nog toegestaan tot 2021.

De snavelbehandeling was een preventieve ingreep om schade als gevolg van pikken, zoals verenpikken, cloacapikken en kannibalisme te beperken en hiermee de leefbaarheid en uniformiteit van een opfokkoppel te verbeteren. In praktijk startten moederdieren met behandelde snavels slechter op met mogelijk extra uitval als gevolg van infecties.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer