Dure+vochtige+krachtvoeders+zijn+gewild
Achtergrond
© Twan Wiermans

Dure vochtige krachtvoeders zijn gewild

Natte bijproducten, of vochtige krachtvoeders zoals leveranciers ze graag noemen, hebben de wind in de rug. Het afgelopen half jaar was er sprake van een stevige vraag in verhouding tot het aanbod. Een opwaartse druk op de prijzen is het gevolg. In deze situatie lijkt voorlopig geen verandering te komen.

De droge zomer van 2018 heeft gezorgd voor kleinere opbrengsten bij diverse gewassen. Dit had gevolgen voor de beschikbaarheid van een aantal vochtige bijproducten. Zo verwerkte Avebe het afgelopen seizoen 30 procent minder zetmeelaardappelen. Dat betekende ook een 30 procent lagere productie van aardappelpersvezels en dat leidde tot oplopende prijzen.

Bij de aardappelsnippers, een restproduct van de bedrijven die fritesaardappelen verwerken, was de afname van het aanbod iets minder drastisch.

Perspulp

Suikerbietenverwerkende bedrijven konden fors minder perspulp leveren dan vooraf was ingeschat. Boeren die via de voorverkoop perspulp hadden ingekocht, kregen te maken met kortingen op de leveranties. Voor de prijs van perspulp had de beperktere beschikbaarheid geen gevolgen, omdat alles via voorverkoop is verkocht.

De droge zomer van 2018 heeft gezorgd voor kleinere opbrengsten bij diverse gewassen

Bij bierbostel was er geen sprake van een kleiner aanbod. Bij de bierfabrieken zorgde de warme zomer juist voor extra productie.

Tarwe

Tarwegistconcentraat, veel gebruikt in de varkenshouderij, is beperkt beschikbaar en vorig najaar flink in prijs gestegen. Ook tarwezetmeel is schaars. De prijs steeg mee met die van tarwe.

Handelaren in vochtige voeders signaleren dat de vraag naar natte bijproducten fors is. Dat komt onder meer omdat rundveehouders beter in beeld beginnen te krijgen of hun voervoorraad toereikend is tot het volgende groeiseizoen.

Meer dieren

Veel melkveehouders die in de laatste maanden van 2018 minder vee hielden vanwege fosfaatrechten, geven nu weer gas en houden meer dieren. Ook dat stimuleert de vraag naar vochtige voeders. Dat er binnenkort geen aardappelpersvezels meer vrijkomen, betekent bovendien dat de belangstelling voor andere natte bijproducten toeneemt.

Ook vanuit de varkenshouderij groeit de vraag naar vochtige voeders. Leveranciers constateren dat een toenemend aantal varkenshouders de potentie van bijproducten benut. Dat heeft alles te maken met het grote belang van de kosten per kilo voer of per kilo groei in deze sector. Het aantal varkensbedrijven dat beschikt over technische mogelijkheden om vochtige voeders te verstrekken, en over de kennis om ze goed te benutten, neemt toe.

Voederwaardeprijs

Ondanks gestegen prijzen blijven vochtige voeders door de bank genomen prijstechnisch interessant in vergelijking met droge grondstoffen. Zo is de voederwaardeprijs van tarwegistconcentraat nog steeds tientallen procenten lager dan die van soja.

Nog een pre van natte bijproducten is dat ze allemaal VLOG-waardig zijn. Vooral in de melkveehouderij zijn er steeds meer bedrijven die VLOG-melk gaan produceren. Deze ontwikkeling speelt niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland.

Gmo-vrije soja

Een van de voorwaarden is het gebruik van voer dat is geproduceerd zonder het gebruik van genetisch gemodificeerde (gmo) gewassen. Gmo-vrije soja kost aanzienlijk meer dan reguliere soja.

EU-grondstoffen
Natte bijproducten zijn niet alleen VLOG-waardig, maar ze voldoen ook aan de eisen dat grondstoffen voor veevoer alleen uit de Europese Unie (EU) afkomstig moeten zijn. Deze voorwaarde speelt onder meer een rol bij de productie van duurzame melk voor het concept van A-ware en Albert Heijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  22° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  18° / 9°
  20 %
Meer weer