Nuka%2Dprijs+dieptepunt+voorbij
Achtergrond
© Twan Wiermans

Nuka-prijs dieptepunt voorbij

Net als vorig jaar volgt de prijs van nuchtere kalveren (nuka's) een duidelijk seizoensmatig patroon. Vanaf maart tot en met juni steeg de prijs van week tot week, waarna deze in enkele maanden tijd weer zakte naar het niveau van maart.

Het verschil in waarde bedraagt zeker 50 euro per kalf. Tijdens de piek in juni werd 190 tot 220 euro betaald voor de beste kwaliteit zuivere Holsteinstierkalveren, terwijl de bodem in zicht is bij een prijs van 100 euro.

Deze week toonden de nuka-prijzen voor het eerst sinds juni weer een licht stijgende tendens. Er zijn de laatste weken veel vleeskalveren geslacht en kalverhouders laten hun stallen niet leegstaan.

Het aanbod van nuka's in de herfst is bovendien minder groot dan vroeger. Niet alleen vanwege de introductie van de fosfaatrechten, waardoor veehouders meer koeien laten slachten dan normaal. Maar ook omdat het afkalfpatroon minder op melk met wintermelktoeslag is ingericht dan vroeger. Alleen Cono Kaasmakers en Nemelco/Vreugdenhil hanteren nog een wintermelktoeslag.

Verschil in waarde

Het verschil in waarde tussen stier- en vaarskalveren blijft een voortdurend aandachtspunt, vertelt Arjan van Mourik, die namens Vee&Logistiek de kalverhandel vertegenwoordigt. Vee & Logistiek bepleit in navolging van de fosfaatrechtenvrijstellingsregeling voor zoogkoeienhouders, ook vrijstelling voor opfokkers van jongvee voor de export. Mocht dat ervan komen, dan heeft dat een prijsondersteunend effect voor de vaarskalveren uit de melkveehouderij.

Op termijn kan ook het Kalfvolgsysteem (KVS) dat dit voorjaar werd ingevoerd een prijsondersteunend effect krijgen, hoopt LTO Kalverhouderij-voorzitter Wim Thus.

Minder antibiotica

Het KVS is onder meer ingevoerd om het antibioticagebruik in de kalverhouderij terug te dringen. Hoe beter de kwaliteit van de nuka's, hoe minder antibiotica er nodig is. 'Melkvee- en kalverhouderij hebben elkaar nodig. Het KVS draagt bij aan waardetoevoeging.'

Op termijn kan het KVS veehouders inzicht verschaffen in de kwaliteit van de nuka's, door de slachtresultaten terug te koppelen. Aangezien dit jaar ook verplichte bestrijding van IBR en BVD is ingevoerd, gaat de IBR/BVD-status in de toekomst waarschijnlijk ook een rol spelen bij de waardebepaling van nuka's.

• Bekijk de marktprijzen van nuchtere kalveren

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer