Zuid%2DHolland+mag+van+rechter+roeken+afschieten
Nieuws
© Archief

Zuid-Holland mag van rechter roeken afschieten

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben correct een ontheffing verleend voor het afschieten van veertig roeken in fruitboomgaarden en in maispercelen in delen van de provincie. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

Daarmee is een uitspraak van de rechtbank in Den Haag uit 2017 vernietigd waarin bezwaren van de Faunabescherming en de Milieufederatie Zuid-Holland tegen de ontheffing gegrond werden verklaard. De faunabeheereenheid Zuid-Holland ging tegen die uitspraak in beroep bij de Raad van State.

De Raad van State oordeelt dat met cijfers voldoende aannemelijk is gemaakt dat roeken schade veroorzaken in gewassen en dat afschot een efficiënt middel is om de vogels te verjagen. Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hadden daarmee goede gronden voor het verlenen van de ontheffing.

Gebieden

De ontheffing om op roeken te jagen is verleend voor de werkgebieden van de wildbeheereenheden Alblasserwaard-West, Alblasserwaard-Oost, Tielerwaard-West, Vijfheerenlanden, Goeree-Overflakkee, Voorne-Putten, De Hoeksche Waard en Eiland IJsselmonde.

De ontheffing geldt voor de periode tot en met 31 maart 2018 voor percelen met mais van 1 april tot en met 31 oktober, percelen met granen van 1 november tot en met 31 augustus en voor percelen met fruit van 1 juni tot en met 15 november.

Veertig roeken

Jaarlijks mogen maximaal veertig roeken in de provincie Zuid-Holland worden geschoten en gebruikers van de ontheffing moeten afschot van roeken binnen 24 uur registreren in Dora.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  25° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  31° / 13°
  10 %
 • Zondag
  27° / 19°
  10 %
Meer weer