%27Ook+genenbank+HF+en+MRIJ+heeft+waarde%27
Nieuws
© Mike Schellart

'Ook genenbank HF en MRIJ heeft waarde'

De genenbank is niet alleen van waarde voor zeldzame huisdierrassen, maar ook voor de populaire koeien van het Holstein-Friesian (HF)-ras en het Maas-Rijn-IJssel (MRIJ)-ras.

Dat blijkt uit nieuwe inzichten van onderzoekers van Wageningen University & Research. Genetische diversiteit in landbouwhuisdierpopulaties verandert in de tijd door selectie en toeval. Door genetische diversiteit kunnen kenmerken in rassen veranderen en is aanpassing aan veranderende omstandigheden tussen fokwaarde en diversiteit mogelijk. Op dit moment is het stieraanbod voldoende, stellen de onderzoekers.

Op termijn kunnen genenbankstieren wel de genetische diversiteit verhogen, zonder daarbij veel in te leveren op de gemiddelde totaalfokwaarde NVI. De toegevoegde waarde van genenbankstieren wordt groter bij een ander fokdoel en meer nadruk op diversiteit.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  25° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  32° / 13°
  10 %
 • Zondag
  27° / 19°
  10 %
Meer weer