Roep om zoetwater wordt steeds luider op Tholen

Paul Versluijs uit Scherpenisse op Tholen beregent zijn gewassen met zoetwater dat vanuit het Volkerak-Zoommeer door de watergangen op het schiereiland stroomt.

Roep+om+zoetwater+wordt+steeds+luider+op+Tholen
© Anton Dingemanse

Als de akkerbouwer deze zomer door Zeeland reed, zag hij direct het verschil tussen niet beregende en wel beregende percelen, vooral van gangbare gewassen zoals aardappelen en uien. 'Niet beregenen van aardappelen en uien staat deze zomer bijna gelijk aan een misoogst.'

Kwetsbare gewassen zoals vroege aardappelen en bloembollen komen sowieso niet voor op percelen waar geen zoetwater is om te beregenen. Op Tholen en Sint Philipsland is de teelt van die gewassen wel mogelijk, dankzij zoetwater.

Minder blauwalg

Dat zoete water komt uit het Volkerak-Zoommeer. Sinds vijf jaar worden daarmee de Thoolse watergangen doorgespoeld. De kwaliteit van dat water was dit jaar goed, is de ervaring van Versluijs. 'Het is nu beter dan in de afgelopen jaren. Het is zoeter geworden en er is minder last van blauwalg dan in het verleden.'

Niet beregenen van aardappelen en uien staat deze zomer bijna gelijk aan een misoogst

Paul Versluijs, akkerbouwer in Scherpenisse

De roep van telers uit andere delen van Zeeland om zoetwater neemt toe, merkt de akkerbouwer. Dat geldt voor telers op Schouwen-Duiveland, dat bijna grenst aan het Volkerak-Zoommeer, en voor telers in Zuid-Beveland.

Toekomst

Versluijs wil toekomstgericht denken. Een zoet Volkerak-Zoommeer wordt steeds belangrijker. 'Er komen meer droge periodes, de zeespiegel stijgt, de Haringvlietsluizen gaan op een kier, de verzilting neemt toe en de tegendruk van zoetwater uit de rivieren neemt af, zeker nu Duitsland deze zomer ook een beetje geschrokken is en meer water wil achterhouden. Een buffer met goed zoetwater is de oplossing. Die is er nu in het Volkerak-Zoommeer.'

Versluijs heeft twijfels over de oplossing die in beeld is als het Volkerak-Zoommeer toch zout moet worden. Dan zou het zoete water uit het Hollands Diep via Brabantse watergangen naar Tholen en Sint Philipsland gaan. 'Hoeveel blijft er over als half Brabant daaraan trekt? Nu is er voldoende zoetwater voor ons gebied', constateert hij.

Verstand gebruiken

'Ze moeten goed nadenken voordat ze het Volkerak-Zoommeer zout maken. Ik hoop dat iedereen zijn verstand gebruikt.'

Overleg met overheid
Boeren en tuinders op Tholen en Sint Philipsland kunnen beregenen dankzij zoetwater uit het Volkerak-Zoommeer. Akkerbouwer Paul Versluijs is voorzitter van de gebruikersraad die namens de agrariërs in het gebied overleg voert met waterschap Scheldestromen en provincie Zeeland over de waterinlaat uit het Volkerak-Zoommeer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer