Melk+en+mest
Column
© Duo Foto

Melk en mest

Waar zou ik het in mijn column nu anders over kunnen hebben dan over regen, of het gebrek daaraan. Zoetjesaan begint in Nederland door te dringen dat er problemen zijn voor de landbouw.

Als LTO-voorman Marc Calon afgelopen week een podium krijgt bij de NOS, vraagt hij, zoals we van LTO gewend zijn, aandacht voor datgene waar LTO altijd aandacht voor vraagt; melk en mest. Het veevoer wordt duurder en de uitrijtijd van de mest moet verlengd. Daar gaan we bij de minister flink voor pleiten. Er zullen volgens hem bedrijven failliet gaan, als er geen maatregelen worden genomen.

Op bedrijfsniveau gun ik dat geen mens, maar waarom wordt op dat moment geen seconde aandacht besteedt aan de ramp die zich op veel akkerbouwbedrijven aan het voltrekken is? Als het veevoer duurder wordt, is dat zeker vervelend voor de kostprijs van de melk, maar je hebt nog wel een product om te leveren.

Als ik nu naar de collega's in Zeeland luister, slaat de paniek toe. Opbrengst van uien wordt geschat op 10 ton, waar anders de opbrengst 40 tot 60 ton kan zijn. Kostprijs van een hectare ligt rond de 4.000 euro. We hebben dus 40 cent per kilo nodig om uit de kosten te komen, dan is er nog niks verdiend.

In 1997 waren de uien voor het laatst zo duur, toen was de prijs 97 cent in guldens

Ellen de Feijter, akkerbouwer in Zaamslag

In 1997 waren de uien voor het laatst zo duur, toen was de prijs 97 cent. In guldens. Ik weet niet of dat we dat gaan halen dit jaar. Bovendien, als je niks te leveren hebt… Er zijn hier percelen aardappelen waarvan is geschat dat daar 6.000 kilo van een hectare zal worden gehaald. Ja, u leest het goed, 6 ton. Ik ben niet per ongeluk een nul vergeten.

• Lees ook: LTO mist nog steeds concrete droogtemaatregelen

Albert Heijn roept al dat de prijs omhoog zal moeten. Dat is klinkklare onzin. Ze hebben hun leveranciers een contract gegeven om dit jaar te leveren voor 10 cent, nadat de prijs vorig jaar door het overschot helemaal onderuit ging. Dat is vast gelegd voor het hele jaar! Hoezo aardappels duurder?

De volgende keer dat meneer Calon een podium krijgt, zou ik graag zien dat hij hier ook eens wat aandacht voor vraagt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  22° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer
Helpen kiezen Boomteelt
Jonge kaasmakers Biologische landbouw