Vertrouwen sleutelwoord agrifood Keyport

Het agrifoodcluster van de Keyport 2020-regio in Midden-Limburg heeft onder meer last van een gebrek aan vertrouwen. Het probleem speelt tussen de agrarische bedrijven onderling en tussen deze en agrogerelateerde bedrijven.

Vertrouwen+sleutelwoord+agrifood+Keyport
© Pixabay

Keyport 2020 wordt gevormd door de gemeenten Weert, Nederweert, Leudal, Maasgouw, Roermond, Roerdalen en Cranendonck. Het is de grootste bottleneck om de economische potentie van het agrifoodcluster te verzilveren.

De toegevoegde waarde van de agrarische sector voor Keyport 2020 - opgericht ter versterking van de economie in de regio, waarvan het Economisch Actieprogramma Agribusiness (EAA) de agrarische component vormt - is groot. Het schort echter aan beide kanten, zowel bij de agrarische ondernemers als bij de crossovers (zowel toeleveranciers als afnemers in de sector), aan kennis over wat zij voor elkaar kunnen betekenen.

Dit blijkt uit een afstudeeronderzoek van drie HAS-studenten, Freek Lemmen, Ingrid Kremer en Frank Eijking, in opdracht van Keyport 2020. Zij laten zien dat een aantal zaken moet veranderen, willen de economische mogelijkheden van agrifood in Midden-Limburg ten volle worden benut. Anders komen verschillende initiatieven die zijn opgericht om nieuwe businesses te creëren door samenwerking, niet of minder tot bloei.

Kwalitatief onderzoek

Er is gekozen voor een kwalitatief onderzoek aan de hand van interviews en een strategische sessie. Daarnaast is een kwantitatieve enquête gehouden, maar de respons was te laag om de uitkomsten te kunnen doorvertalen. De strategische verdiepingsslag die de drie maakten, leidde wel tot bruikbare conclusies en aanbevelingen.

'Veel ondernemers delen onvoldoende kennis om goed te kunnen samenwerken', stelt Freek Lemmen. 'Zo wist een varkenshouder die zijn spuiwater en mest laat uitrijden over het land niet dat 3 kilometer verderop een innovatief bedrijf zit dat met zijn spuiwater eiwitten kan kweken als een component voor varkensvoer. Hij betaalt nu dus veel geld om zijn spuiwater te verwerken, terwijl hij het ook kan inzetten als grondstof voor varkensvoer en zo kan besparen.'

Belangrijkste aanbeveling

De belangrijkste aanbeveling van de onderzoekers aan de agrarische ondernemers in de regio is om via bedrijfsbezoeken het gebrek aan kennis over elkaar te compenseren. Ook contacten en netwerken met ondernemers in andere sectoren kunnen daartoe bijdragen. Lemmen: 'Ze moeten niet op een eiland blijven zitten. Er is veel kennis over agro in de regio, die het perfecte testgebied kan zijn voor nieuwe toepassingen op agrarisch gebied in de hele provincie.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer