LTO+maakt+zich+sterk+voor+landbouw+in+metropool
Nieuws
© Bert Hartman

LTO maakt zich sterk voor landbouw in metropool

LTO Noord, FrieslandCampina, Cono Kaasmakers, Vereniging Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer Water en Land & Dijken hebben donderdag het manifest Landbouw en Landschap in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) aangeboden aan natuurgedeputeerde Adnan Tekin.

Ook diverse wethouders en vertegenwoordigers van terreinbeherende organisaties kregen op landgoed Duin- en Kruidberg een exemplaar overhandigd. Ze waren daar bijeen in het portefeuillehoudersoverleg Metropolitaan Landschap.

Het manifest heeft als onderkop gekregen 'Naar een duurzame toekomst voor voor veehouderij en akkerbouw'. Rona Uitentuis, portefeuillehouder ruimtelijke ordening LTO Regio West: 'Wij kiezen daarin een integrale aanpak, met oog voor meerdere belangen en eigendommen in het buitengebied.'

Nek uitsteken

De landbouwbestuurder is van mening dat de agrarische sector daarmee zijn nek uitsteekt. 'We gaan hiermee verder dan ooit. En dat is niet voor niets. Een goed afgewogen en economisch gedragen beheer van het metropolitane landschap is cruciaal voor de land- en tuinbouw.'

Het document is voor de opstellers van het manifest tegelijk ook een belangrijke input voor de Provinciale Statenverkiezingen van volgend jaar. Voorzitter Sjaak Hoogendoorn van Water, Land & Dijken gaf een toelichting op de doelen en concrete actiepunten. Hij sprak de hoop uit metropoolregiobestuurders daarin mee te kunnen nemen.

Ansichtkaart

Uitentuis roemt in het manifest de unieke landschaps- en ondernemerskwaliteiten in het landelijk gebied rondom de metropool. 'Onze agrariërs zorgen al honderden jaren met veel gedrevenheid voor een prachtig landschap. Ongekend, want zó dichtbij de metropool Amsterdam en zó typisch Nederlands. Deze ansichtkaart is onbetaalbaar.'

Er liggen ook veel andere ruimtelijke claims op de regio. Begrijpelijk, vindt Uitentuis. 'Bodemdaling, biodiversiteit, toerisme, energie, woningbouw, ondernemerschap en dergelijke spelen ook een rol. Ik vind dat we hier integraal naar moeten kijken', zegt ze. 'Met dit manifest laten we zien dat we als sector kansen zien en onze verantwoordelijkheid nemen. Ik reken erop dat andere partijen dit ook doen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 16°
  70 %
Meer weer