Land van Cuijkse hamburger promoot landbouw

Als het aan Miriam van den Broek uit Wanroij ligt, komen de toeristen over een aantal jaar naar Land van Cuijk vanwege de speciale hamburger die is vernoemd naar de streek. Ze lacht erom, maar er zit een kern van waarheid in, bekent ze.

Land+van+Cuijkse+hamburger+promoot+landbouw
© Studio Van Assendelft

Bij Boertel de Lamperse Hei in Wanroij bepalen de Hereford-koeien zelf of ze binnen of buiten zijn. De kalfjes blijven bij hun moeder buiten in het veld lopen. Op deze weiden wordt geen kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. In de stal krijgen de runderen natuurlijk voedsel, dat is geproduceerd op het eigen bedrijf.

Bijzondere smaak

Een ideaal plaatje dat moet worden verteld. Maar hoe doe je dat? Door een van de succesvolste producten van het bedrijf in de markt te zetten: de hamburger.

Een hamburger? 'Ja', zegt Miriam van den Broek die samen met haar man Mat de vleesveeboerderij met winkel, vergader- en overnachtingsmogelijkheden runt. 'Onze hamburger onderscheidt zich van andere vleesburgers door de bijzondere smaak. Hereford-vlees is licht gemarmerd. Dat wil zeggen dat er kleine vetadertjes door het vlees heen lopen, die smelten tijdens het bakken en braden. Het gaat om gezonde vetten die de hamburger een extra malse, sappige smaak geven.'

De Land van Cuijk-burger, vernoemd naar de streek waar de koeien rondlopen, wordt al drie jaar verkocht in de eigen winkel. Maar nog niet onder deze naam. 'Vlees van de hele koe wordt erin verwerkt, met weinig kruiden, want het vlees heeft van zichzelf al veel smaak.'

Nieuw idee

Het idee om de burger onder de naam van de streek te vermarkten, is pas een paar weken geleden ontstaan. Het is de bedoeling dat de hamburger op korte termijn wordt verkocht in andere boerderijwinkels, supermarkten en sportkantines. De bakkerij om de hoek bakt het broodje dat vanaf augustus is te verkrijgen.

Op deze manier wil Van den Broek Land van Cuijk op de kaart zetten bij een groter publiek en de landbouw in een positief daglicht zetten. 'Vlees eten is niet alleen gezond en lekker, onze dieren hebben ook een goed leven gehad.'

Streekpromotie

Momenteel wordt achter de schermen hard gewerkt aan een marketingcampagne. Volgens de onderneemster zou de Land van Cuijk-burger zomaar een succes kunnen worden. 'Consumenten eten steeds gezonder en willen weten waar hun eten vandaan komt.'
Op zondag 3 juni wordt de hamburger uit Wanroij officieel als Land van Cuijk-burger gepresenteerd aan het grote publiek. Dat gebeurt tijdens het Goei Leven Festival bij Boertel de Lamperse Hei.

Het bedrijf in Wanroij bestaat dan precies tien jaar en dat wordt gevierd met live muziek en eten, drinken en andere producten uit de streek, met als stralend middelpunt: de Land van Cuijkse-burger. De eerste toeristen kunnen er in ieder geval niet omheen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  10 %
Meer weer