Pootgoed+verrot+na+zware+neerslag
Nieuws
© Pieter Dinkla

Pootgoed verrot na zware neerslag

Door de extreme buien van de laatste tijd, hebben verzekeraars dit groeiseizoen hun handen vol aan het opnemen van gewasschade. Een deel van het pootgoed is verrot.

Een zware regenbui met 60 tot 70 millimeter neerslag in de periode rond Koningsdag bracht in de Hoeksche Waard en West-Brabant behoorlijke schade toe aan aardappelgewassen. 'Op enkele percelen waar langere tijd water is blijven staan, is door een tekort aan zuurstof het pootgoed in de grond verrot', vertelt LTO-bestuurder Adrie Bossers.

Volgens Bossers zijn in de genoemde gebieden soms hele percelen of delen van percelen inmiddels overgepoot. 'Vooral op de zware klei is dat overpoten op natte gronden nu funest voor de structuur.' In vergelijking met de aardappelen vindt Bossers de schade in suikerbieten en uien meevallen. 'Korstvorming zorgde op sommige problemen voor wat opkomstproblemen, maar daar zijn wel reparatiemethodes voor.'

Schade groter

Jan Schreuder, directeur van Vereinigte Hagel, geeft toe dat de schade in het zuidwesten groter is dan hij in eerste instantie had verwacht. 'We dachten dat de gewassen zich zouden herstellen als het water van het land zou zijn. We weten inmiddels dat het gaat om honderden hectaren aardappelen met schade.'

Op dit moment denkt Schreuder dat de schade in Noordoost-Nederland mee zal vallen, zeker in vergelijking met het zuidwesten. 'Overigens kan ook in Drenthe en Groningen de schade achteraf nog tegenvallen', zegt Schreuder. 'Een verschil is dat in het zuidwesten meer telers zijn verzekerd dan in de Veenkoloniën.'

Schadevergoeding

In het noordoosten van het land is lokaal tot ruim 65 millimeter neerslag gevallen. 'Er is 13 mei onmiskenbaar veel regen gevallen in Groningen en Noord-Drenthe. Het is echter de vraag of overal 50 millimeter in 24 uur is gevallen, minimaal nodig voor een schadevergoeding', zegt directeur Marien Boersma van Agriver.

Uit de voorlopige cijfers van het KNMI blijkt dat vooral in de driehoek Assen-Winschoten- Stadskanaal meer dan 50 millimeter neerslag zou zijn gevallen. In een gebied er omheen 30 tot 50 millimeter. Een normale maandsom neerslag in mei in Nederland is 61 millimeter.

Neerslagcijfers

Het KNMI moet de neerslagcijfers nog officieel valideren, geeft Boersma aan. 'Als dat is vastgesteld, kunnen we kijken welke oppervlakte voldoet aan de neerslagcriteria en hoe de gewassen zich verder ontwikkelen. Het definitieve schadeplaatje kan nog weken op zich laten wachten.'

Een groot zwembad, met her en der een bietje. Zo omschreef LTO Noord-bestuurder en akkerbouwer Henk Smith in Beerta zijn bietenperceel na de hevige regenval van zondagmiddag. 'De volgende dag was het meeste water al weggezakt. Voor mij is het goed afgelopen. De schade is minimaal, alleen wat lichte waterschade.'

Zuid-Limburg

Sjef Crijns, teeltadviseur van Delphy in Zuid-Limburg, vertelt dat verspreid in zijn werkgebied al wel drie of vier keer zware buien zijn gevallen met 40 tot 50 millimeter water en soms stevige hagel. 'Zeker in aardappelen vinden we wel schade op laaggelegen stukken van percelen waar lang water heeft gestaan. Verder zijn in afstroomgebieden soms aardappelruggen volledig weggespoeld.'

Ook komt Crijns onderweg incidenteel gewassen suikerbieten tegen met 100 procent bladafslag door hagel. 'Het is maar zeer de vraag wat er van dergelijke percelen terecht moet komen, al verbaas je je soms over het herstelvermogen van de akkerbouwgewassen.' Naast aardappelen en bieten zijn er ook meldingen van schade in onder andere ook uien, mais en fruit.

De teeltadviseur zegt tot slot dat veel Limburgse akkerbouwers vrezen voor wat hen nog te wachten staat dit groeiseizoen. 'De vooruitzichten voorspellen warm en drukkend weer, meestal wordt dat gevolgd door de extreme buien.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  32° / 15°
  10 %
 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
Meer weer