Aan+alles+komt+een+eind
Column
© Jan Bouwhuis

Aan alles komt een eind

In goed overleg met de redactie van Nieuwe Oogst stop ik met het schrijven van columns om nieuwe columnisten een plek te geven. Terugkijkend heb ik het schrijven met veel plezier gedaan. Niet dat het nou mijn hobby is, maar elke keer als de deadline naderde, kwam er toch wel iets op papier.

Ook ben ik blij dat ik mezelf aan mijn voorwaarden heb gehouden om te schrijven over meer dan alleen de teelt op mijn eigen bedrijf. Daar heb ik ook goed de ruimte voor gekregen van de redactie en daarmee van LTO Nederland.

Wat ik terugdenkend misschien als rode lijn in al mijn columns heb geprobeerd aan te houden, is dat je als ondernemer (positief) kritisch moet zijn naar al je stakeholders, maar dat je altijd zelf verantwoordelijk bent en blijft voor de resultaten op je bedrijf.

Dat blijft voor mezelf ook nog vaak een aandachtspunt. Het is altijd vrij gemakkelijk om ergens tegenaan te schoppen zonder er ook maar iets aan te willen veranderen.

In goede gezondheid hoop ik nog zeker een jaar of dertig fruitteler te zijn

Guido van Veldhoven, fruitteler in Meteren

Ik hou mezelf regelmatig voor dat ik inmiddels 35 jaar oud ben. In goede gezondheid hoop ik dus nog zeker een jaar of dertig fruitteler te zijn. Dat denkende moet je dus altijd positief vooruit willen kijken.

Meer regeldruk

En ja, we krijgen te maken met meer regeldruk. En de macht van de retail neemt toe en onze omgeving wordt steeds kritischer. Verder valt het niet mee om je bedrijf goed gefinancierd te krijgen vanwege de hoge eisen.

Toch probeer ik van dit soort hobbels positieve energie te krijgen en als het me lukt, om de hobbels juist een beetje naar mijn eigen hand te zetten. Af en toe voelt het een beetje slaafs als je weer aan een bepaalde eis van je omgeving voldoet. Maar wanneer je weet dat je nog dertig jaar fruitteler wilt zijn, zul je mee moeten veranderen.

Positief blijven

Ook voor jezelf moet je proberen toch altijd positief (maar niet naïef) te blijven. Anders worden het heel lange jaren tot je 65ste verjaardag.

Ik wil iedereen tot slot hartelijk bedanken voor het lezen van mijn columns en voor de vele reacties die ik erop heb gekregen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer