Kipster wint duurzaamheidsprijs Rabobank

Kipster in Oirlo won woensdag in de categorie Food & Agri de Rabo Duurzame Innovatieprijs. Met de prijs gaat een bedrag gemoeid van 20.000 euro om de innovatie verder te ontwikkelen.

Kipster+wint+duurzaamheidsprijs+Rabobank
© Gertjan van der Wal

Tijdens de prijsuitreiking werd Kipster gekwalificeerd als 'de meest dier-, mens- en milieuvriendelijke kippenboerderij ter wereld'. De jury prijst de toekomstvisie op de productie van dierlijke eiwitten. En de goed uitgewerkte visie over hoe eieren circulair kunnen worden geproduceerd, op een maximaal diervriendelijke manier.

Ook waardeert de jury de ketenbrede betrokkenheid, die geleid heeft tot samenwerking met belangrijke partners. Onderscheidend vond de jury de circulaire en integrale aanpak, waarbij de natuurlijke omgeving van dieren onbetwist centraal staat, emissies uit de stal zijn geminimaliseerd en regionale voedselreststromen worden benut.

Kli

Kipster laat zien dat je ook klimaatneutraal boerderijdieren kunt houden, geeft Rabobank aan. Bijvoorbeeld door voer te maken van reststromen en meer energie op te wekken dan te gebruiken. Ook worden bij Kipster de haantjes grootgebracht en verwerkt tot vlees voor consumenten. De consumentenprijs ligt onder het prijsniveau van biologisch en de boer ontvangt een eerlijke prijs voor het ei.

Kipster is het idee van vier ondernemers: lector gezonde pluimveehouderij en ondernemer Ruud Zanders, pluimveehouder Styn Claessens, milieuexpert en duurzaam ondernemer Maurits Groen en communicatiespecialist en duurzaam ondernemer Olivier Wegloop. Aan de ontwikkeling van Kipster is vier jaar gewerkt.

Kipster wint Duurzame Innovatieprijs Rabobank Food en Agri
Kipster wint Duurzame Innovatieprijs Rabobank Food en Agri © Kipster

Andere winnaars

De andere winnaars van een Rabobank Duurzame Innpvatieprijs zijn PeelPioneers, een bioraffinagetechnologie voor de verwerking van citrusschillen en Sommox, een zachte slaaprobot. Naast een geldbedrag krijgen de bedrijven een jaar lang intensieve begeleiding vanuit de Rabobank door middel van een businesscoachingstraject en stelt de Rabobank haar netwerk beschikbaar. In totaal meer dan 350 deelnemers hebben meegedongen naar de Rabo Duurzame Innovatieprijs.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  31° / 15°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 16°
  0 %
 • Zaterdag
  33° / 17°
  10 %
Meer weer