Boerenkalender+brengt+ode+aan+Brabants+familiebedrijf
Interview
© Neven Fotografie

Boerenkalender brengt ode aan Brabants familiebedrijf

Het CDA in Noord-Brabant presenteerde maandag een kalender met twaalf stoere, Brabantse boeren. Ton Braspenning, CDA-Statenlid en melkveehouder uit Strijbeek, is een van de initiatiefnemers.

Hoe komt het CDA op het idee een kalender uit te brengen?

'Bij het CDA willen we binnen maar vooral buiten het Provinciehuis actief zijn. Nu we in de oppositie zitten kan dat goed. We vergaderen minder en zoeken nieuwe manieren om onderwerpen op de kaart te zetten. Zo bedachten we de OV-race. Dat is een wedstrijd over de hiaten in het Openbaar Vervoer. Nu zetten we met de kalender boeren in de schijnwerpers.'

Waarom boeren?

'In het provinciehuis zijn er regelmatig discussies over de landbouw. Van de berichten word je meestal niet vrolijk. Onze Statenleden bezoeken echter veel boerenbedrijven en ze komen altijd met enthousiaste verhalen terug. We zien gedreven ondernemers met passie voor hun vak. De positieve kant van de sector is veel groter dan de negatieve kant. Met de kalender willen we boeren in het zonnetje zetten.'

Hoe zijn de modellen gescout?

'Onze oproep vorig jaar leidde tot ongeveer honderd aanmeldingen. Rijp en groen door elkaar, serieuze inzenders maar ook mensen die voor de grap een vriend of vriendin aanmeldden. Na een selectie hebben we een top twintig gemaakt. Uiteindelijk moest de kalender een mix worden tussen jong en oud en diverse sectoren.'

Wat is het eindresultaat?

'Het zijn stuk voor stuk boeren met lef. Met de kalender willen we een ode brengen aan het familiebedrijf. We zien het als de ruggengraat van de landbouw. Achter elke foto zit een bijzonder verhaal. Bijvoorbeeld het verhaal van een boer die tot drie jaar geleden werkte als marketeer, maar die carrière opgaf om met zijn vrouw het boerenbedrijf van haar oom over te nemen. Een gedurfde stap, zeker in deze tijd.'

Tof!

'Een ander voorbeeld is een biologische boer die samenwerkt met Brabants Landschap om mens, dier en omgeving het beste van het beste te geven. Of een boer die energieneutraal onderneemt.

'De kalender staat niet op zichzelf. We willen de verhalen van de boeren op de foto's doorgeven en denken na over een vervolg. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van bijeenkomsten zijn.'

Waar is de kalender te krijgen?

'Vanaf volgende week is hij te vinden op www.cdabrabant.nl.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  21° / 15°
  70 %
 • Maandag
  21° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 12°
  30 %
Meer weer