Fries+wil+van+collectie+trekkers+af
Nieuws
© Arie Meijer

Fries wil van collectie trekkers af

In de schuur van Jan Bruining in Ingelum staat een collectie van ruim 35 trekkers, vooral van het merk McCormick. Zijn oudste exemplaar stamt uit 1928. Toch wil de gewezen loonwerker van zijn verzameling af.

Bruining wil zijn collectie van de hand doen, maar wil wel dat die zo veel mogelijk bij elkaar blijft. Hij heeft zelf op bijna alle trekkers gereden. Eén exemplaar is zijn absolute favoriet. De McCormick W6. Daar is zijn vader ooit mee begonnen. 'Dat is toch de trekker waar mijn hart bij ligt. Maar ja, daar zat ik als jongetje van vier jaar, hield ik ook al het stuur vast, dus dat is wel een beetje bijzonder wat dat betreft.'

Al ruim een jaar heeft Bruining geen trekker meer gereden. Hij heeft namelijk last van zijn luchtwegen. 'Ik ben zelf ziek. Ik kan niks meer en ik wil mijn vrouw niet met de problemen opzadelen, want ik wil graag dat ik bij het leven nog kan regelen dat het spul een goede plek krijgt.'

Fries Landbouwmuseum

Het Fries Landbouwmuseum vindt hij de beste locatie voor zijn trekkers. De directeur van het museum heeft zijn voertuigen ook bekeken. Maar onlangs kreeg de verzamelaar te horen dat er geen ruimte is voor zijn collectie bij het museum. Daarom zoekt Jan nu een nieuwe locatie.

'Het meeste wat ik heb is na-oorlogs materiaal. Maar de mensen die na de oorlog iets begonnen zijn, hebben zich doodgewerkt. Dat was toen echt een armoedige tijd. Ergens is het mooi dat het ze toch is gelukt iets op te bouwen. Dat is niet makkelijk geweest. En als we die mensen kunnen eren door ergens een stukje van hun inspanningen te laten zien, valt die geschiedenis niet weg.'

Wie een locatie weet of heeft, kan contact opnemen met Jan Bruining of de redactie van Nieuwe Oogst.

Weer

 • Vrijdag
  24° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
 • Zondag
  24° / 16°
  20 %
Meer weer