Zonnepark+op+voormalige+proefboerderij
Nieuws
© Niels de Vries

Zonnepark op voormalige proefboerderij

Gemeente Lelystad heeft een omgevingsvergunning afgegeven aan Solarvation voor de realisatie van een zonne-energiepark aan de Wisentweg in Lelystad.

Het park wordt gerealiseerd op een deel van het bouwblok van voormalige proefboerderij de Waiboerhoeve en is een initiatief van de Flevolandse ondernemers Luke Bouwman en Kees van Woerden.

In de eerste bouwfase van het innovatieve en omvangrijke project zullen de bestaande gebouwen, in combinatie met de noodzakelijke asbestsanering, worden gesloopt.

Innovatief onderzoek

Daarna volgt de bouw van het zonne-energiepark. Naar verwachting wordt medio 2019 de eerste energie aan het net geleverd. Solarvation richt zich, naast de exploitatie van het zonne-energiepark, op innovatief onderzoek ten behoeve van duurzame energieopwekking.

'We doen niet alleen eigen onderzoek, maar bieden ook ruimte voor de samenwerking met andere partijen', aldus Luke Bouwman van Solarvation. Als voorbeeld noemt hij vergelijkend onderzoek naar de energie-efficiency van zonnepanelen en het multifunctioneel gebruiken van de ruimte onder de zonnepanelen.

Testcentrum

Het onderzoek dat Solarvation gaat initiëren, sluit goed aan op die van het testcentrum duurzame energie van Wageningen University & Research aan de Wisentweg.

Het park krijgt een opgesteld vermogen van maximaal 38 megawatt en biedt jaarrond voldoende energie voor ongeveer tienduizend gezinnen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  17° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zaterdag
  23° / 12°
  20 %
Meer weer