Honderd+soorten+groenten+en+kruiden+op+1%2C5+hectare
Reportage
© Gerben van den Broek

Honderd soorten groenten en kruiden op 1,5 hectare

Het bedrijf Bijzonder Brabants van Henk Kerkers in Deurne is slechts 1,5 hectare groot. Toch groeien er op dit perceel zo'n honderd verschillende groenten en kruiden.

In zijn blauwe overall staat Kerkers al klaar om zijn bezoek rond te leiden door de groentetuin van Bijzonder Brabants. Hij start de rondleiding bij de proeftuin. 'Hier experimenteren wij met de teelt van nieuwe gewassen. Vaak testen we nieuwe groenten uit in overleg met onze klanten', legt Kerkers uit. 'Voor 2018 hebben we opnieuw een aantal groenten op ons lijstje staan, die we hier gaan testen en uitproberen.'

Tijdens de wandeling vertelt de teler uitgebreid over de diverse groenten in de tuin. Elke groente heeft zijn eigen verhaal. Op bordjes is alle informatie over de verschillende gewassen na te lezen.

2014

Kerkers startte in 2014 met zijn bedrijf Bijzonder Brabants. 'Wij hadden thuis vroeger een gemengd boerenbedrijf en ik vond het altijd leuk om mee te helpen in de moestuin. Na de HAS ben ik eerst gaan werken op de praktijkschool in Horst en daarna tot 2003 in verschillende functies bij de Rabobank. Vervolgens ben ik ruim tien jaar wethouder geweest in gemeente Deurne. Daarna vond ik het tijd voor iets nieuws en heb ik ervoor gekozen om mijn eigen tuin met bijzondere groenten te starten', vertelt hij.

Het ultieme doel is dat groenten onbespoten vanaf het land aan onze klanten worden geleverd

Henk Kerkers, eigenaar Bijzonder Brabants in Deurne

'Eind 2014 hebben we deze boerderij gekocht en in 2015 ben ik samen met drie HAS-studenten gaan pionieren en hebben we de eerste zaden in de bodem gezaaid. Daarbij heb ik veel steun gekregen van Piet van der Haas van agrarisch toeleverancier Mertens. Bij hem kan ik dag en nacht terecht voor advies.'

Topkoks

Met hulp van HAS Kennistransfer liet de ondernemer een marktonderzoek uitvoeren. 'Ik wilde graag weten welke groenten we het beste konden gaan verbouwen en wie interesse zouden hebben om deze producten af te nemen. Ik dacht vooral aan boerderijwinkels en speciaalzaken, maar uit het onderzoek bleek dat met name topkoks zaten te schreeuwen om dit soort bijzondere groenten', vertelt hij.

'Inmiddels mogen wij de beste restaurants in een straal van 25 kilometer rond Deurne bijna allemaal tot onze klanten rekenen. Topkoks willen graag bijzondere gerechten van groenten maken voor hun klanten en wij leveren hun daarvoor de benodigde ingrediënten.'

Sikkimkomkommer

Inmiddels teelt Kerkers zo'n honderd verschillende soorten groenten en kruiden. 'In onze groentetuin vind je groenten die je niet snel tegenkomt in de supermarkt, zoals Frijol Negro-bonen uit Costa Rica en de Sikkimkomkommer uit de Himalaya. Wij richten ons niet alleen op de teelt van oude, vergeten groenten, maar ook op nieuwe groenten die zich onderscheiden qua kleur of smaak. Daarnaast telen we groenten uit andere landen, die hier nog niet bekend zijn maar wel prima in het Brabantse klimaat kunnen groeien.'

De rondleiding gaat verder naar de koolgewassen. Daarbij valt op dat er een aantal rijen met Oost-Indische kers tussen is geplant. 'Dat doen we om de koolgewassen vrij te houden van rupsen en luizen. Het lijkt erop dat deze aanpak werkt, want wij hoeven nog niet te spuiten.'

Gewasbeschermingsmiddelen

De teler maakt zo min mogelijk gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. 'Onze uitdaging is om onze groenten zoveel mogelijk op een natuurlijke manier te telen. Het ultieme doel is dat groenten onbespoten vanaf het land aan onze klanten worden geleverd.'

Om dit te bereiken, werkt de Brabantse boer niet alleen met diverse gewascombinaties, maar past hij ook regelmatig vruchtwisseling toe. Een kwart van het perceel stond de afgelopen periode bijvoorbeeld vol met afrikaantjes en lupinen en zal volgend seizoen pas weer worden gebruikt voor het kweken van groenten.

Vruchtbaarheid

'Op die manier investeren wij in de vruchtbaarheid van de bodem. Wij ploegen de grond ook niet om, want in de bovenste laag zitten de beste voedingsstoffen. Daarnaast werken wij vooral met geitenmest, omdat dit een positief effect heeft op het bodemleven. Sterke planten zijn veel weerbaarder tegen ziekten.'

De rondleiding van Kerkers eindigt bij de diverse soorten kruiden, zoals lavas, anijs, basilicum en oregano. Tevreden stelt hij vast dat de gewassen er goed bij staan. 'Wij zijn nu enkele jaren bezig met Bijzonder Brabants en alles verloopt nog altijd volgens plan. Wij leveren vooral toegevoegde waarde voor onze klanten. Daardoor kunnen we voor een groot deel zelf de prijs van onze producten bepalen, op basis van de kostprijs. Maar bovenal halen wij ontzettend veel arbeidsvreugde uit ons werk. De waarde daarvan is niet in geld uit te drukken.'

Rondleidingen

De ondernemer geeft op maandagavond 21 en 28 augustus rondleidingen door zijn groentetuin en verzorgt een korte lezing over moestuinieren. Hij legt dan onder meer uit hoe de groenten in de openlucht worden geteeld. Hoe zorg je voor de bodem, voor de voeding van de groenten en voor de bescherming van de planten?

'In het eerste jaar hebben wij een paar keer een open dag gehouden op ons bedrijf. De belangstelling hiervoor was best groot, maar ik merkte dat ik op die dagen eigenlijk geen tijd had om mensen iets te vertellen over het bedrijf', aldus Kerkers. 'Bij onze producten hoort juist een verhaal. Wij willen mensen enthousiast maken en bijzondere groenten laten eten en beleven. Tijdens deze rondleidingen met een beperkt aantal deelnemers hebben mensen de gelegenheid om vragen te stellen en ons bedrijf goed te leren kennen.'

Bestellen

De avonden beginnen om 19 uur en de rondleiding eindigt om 21 uur. Kaarten kosten 12,50 euro per persoon en zijn te bestellen via de website www.bijzonderbrabants.nl.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  70 %
Meer weer