Brabantse veehouder moet zes jaar eerder aan regels voldoen

De stikstofplannen voor de Brabantse veehouderij worden niet acht, maar zes jaar naar voren gehaald. Gedeputeerde Staten (GS) presenteerde vandaag de definitieve plannen die volgende week vrijdag aan de orde komen in Provinciale Staten (PS).

GS willen met een combinatie van maatregelen - via de verordening Natuurbescherming, staldering en een verscherping van de Brabantse Zorgvuldigheidscore Veehouderij (BZV) - een versnelde verduurzaming van de Brabantse veehouderij realiseren. De kern van de verordening Natuurbescherming is het zes jaar naar voren halen van emissie-eisen voor stallen, van 2028 naar 2022. Eerdere afspraken ten spijt.

Verder wil de provincie het principe van stalderen gaan hanteren: voor iedere tien vierkante meter nieuwe stal, moet er elders in regio elf vierkante meter oude stal verdwijnen. Stallen die ouder zijn dan 15 jaar moeten worden aangepast. Dat schuift ieder jaar een jaartje op. De vergunningen moeten wel voor 1 januari 2020 ingediend worden. Voor een aantal diercategorieën zoals geiten, melkjongvee in ligboxen en kalveren worden nu ook eisen gesteld. Alle bedrijven moeten in 2022 aan deze eisen voldoen.

Stoppen

Daarnaast koerst de provincie aan op een aanscherping van de BZV tot 7,25. Met die aanscherping is bedrijfsontwikkeling voor pluimveehouders, kalverhouders en melkveehouders niet of nauwelijks meer mogelijk. Sterker nog: de nieuwe plannen remmen juist de innovatie omdat boeren domweg geen geld meer hebben, stelt ZLTO.

De plannen van GS voor de Brabantse veehouderij dwingen naar inschatting meer dan 300 varkenshouderijen, 160 rundveebedrijven en vele tientallen ondernemers in andere veehouderijsectoren om vroegtijdig hun deuren te sluiten.
'GS gaan met deze plannen volledig voorbij aan eerdere afspraken tussen sector en overheid, vastgelegd in convenanten,' aldus Janus Scheepers, portefeuillehouder ruimtelijke ontwikkeling bij ZLTO.
Volgens de bestuurder staat het maatregelenpakket niet in verhouding tot de milieuwinst die daarmee behaald gaat worden. 'De plannen zijn buitensporig.' Hij vreest dat straks alleen nog toekomstperspectief is voor een kleine groep grote veebedrijven.

Alternatieven

Volgens Scheepers doet de provincie net alsof er in de afgelopen decennia geen enkele vooruitgang is geboekt op het gebied van ammoniak en stikstof. 'Het tegenovergestelde is het geval: de uitstoot is met tientallen procenten gedaald. En er is door veehouders voor honderden miljoenen euro's geïnvesteerd in milieumaatregelen. De sector heeft zich tot nu toe aan gemaakte afspraken gehouden en veel doelen zijn gerealiseerd.' Voor bedrijven die in de knel komen, wil de provincie flankerend beleid bieden. Scheepers: 'Maar dat is nog niet ingevuld. Ja, veehouders kunnen via een telefoonlijn meer informatie krijgen. Dat is wel heel wrang.'

ZLTO heeft de afgelopen periode voortdurend met alternatieven de dialoog met de provincie gezocht. Tevergeefs, zegt Scheepers: 'Een reactie van GS bleef uit.' Ook over de nieuwe stikstofregels is geen overleg gevoerd. 'Kennelijk heeft de provincie het overlegmodel verlaten en beschouwt zij het convenant als beëindigd,' aldus Scheepers.

Dialoog

ZLTO verwacht niet dat Provinciale Staten de plannen zonder slag of stoot zullen goedkeuren. Scheepers: 'Vrijdag 23 juni discussiëren GS en PS over de plannen. Op 7 juli nemen PS een definitief besluit. Ondertussen houden wij de deur open voor dialoog.' Mochten de plannen uiteindelijk niet aangepast worden, dan overweegt ZLTO een gang naar de rechter.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer