%27Fosfaat+is+geen+issue+voor+melkgeitenhouderij%27
Interview
© ZLTO

'Fosfaat is geen issue voor melkgeitenhouderij'

Een motie van SP en GroenLinks over het begrenzen van groei in de melkgeitenhouderij haalde het deze week niet. De motie moest grenzen stellen aan de fosfaatproductie door de sector. Voorzitter Jeannette van de Ven van LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij neemt de ongerustheid serieus.

Had u deze motie verwacht?

'Wel iets van deze strekking. Maar fosfaat is geen issue, omdat de melkgeitenhouderij met onder meer schapen en paarden onder de categorie overige dieren valt. Deze categorie zit nog niet aan het fosfaatplafond. Wel is de motie een signaal dat mensen zich zorgen maken over de ontwikkeling in onze sector.'

Ondernemers moeten investeren in bijvoorbeeld dierrechten, terwijl ze diezelfde euro ook kunnen gebruiken voor dierenwelzijn, duurzaamheid of volksgezondheid

Jeannette van de Ven, voorzitter LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij

Wat vindt u daarvan?

'Zorgwekkend, maar begrijpelijk. Na de bouwstop is de melkgeitensector vanaf 2013 fors gegroeid. Sindsdien neemt ook de maatschappelijke druk enorm toe. Mensen hebben de behoefte om iets over de melkgeitenhouderij te vinden en daarop de sturen.'

Hoe pakt de sector dit aan?

'Op het moment dat andere mensen zorgen hebben over de sector, moet je dat serieus nemen. De focus moet niet liggen op begrenzing, maar op de dialoog. Q-koorts is veterinair gezien al lang opgelost, maar daarmee is de zorg bij sommige burgers niet weggenomen.'

Hoe wordt die dialoog gevoerd?

'We praten met politici door hen uit te nodigen. Daarnaast stellen we als vakgroep, samen met de Nederlandse GeitenZuivel Organisatie (NGZO), een ketenvisie op. Hiervoor halen mensen informatie uit allerlei hoeken, zoals bij Q-koortspatiënten.

'Het is goed dat we als sector zorgen wegnemen. In reguleren via dierrechten zit veel dood geld. Ondernemers moeten investeren in bijvoorbeeld dierrechten, terwijl ze diezelfde euro ook kunnen gebruiken voor dierenwelzijn, duurzaamheid of volksgezondheid. Vooral voor jonge ondernemers is dit belangrijk.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  16° / 7°
  40 %
 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
 • Maandag
  16° / 10°
  40 %
Meer weer