%27E%C3%A9n+op+de+vijf+ondernemers+slachtoffer+cybercrime%27
Interview
© Dirk Hol

'Eén op de vijf ondernemers slachtoffer cybercrime'

Zijn boeren en tuinders vaak slachtoffer van digitale criminaliteit, de zogenoemde cyber crime? Waar zitten de zwakke plekken en welke hulpbehoefte hebben mkb-ondernemers op het gebied van cybersecurity? Die vragen staan centraal in een onderzoek van het Centre of Expertise Cyber Security van de Haagse Hogeschool. Lisanne Slot geeft uitleg.

Wie is Lisanne Slot?

'Ik werk als projectleider Cyber Security in het mkb aan de Haagse Hogeschool. Dat is de jongste van de drie onderzoeksgroepen binnen het in 2015 opgerichte Centre of Expertise Cyber Security. Binnen deze onderzoeksgroep richten wij ons op het hele midden- en kleinbedrijf, inclusief de agrarische sector.'

'De crimineel kijkt wel in je computer en kan ingrijpen in je melkrobot'

Lisanne Slot, projectleider Cyber Security in het mkb aan de Haagse Hogeschool

Is cybercrime een groot probleem voor kleine en middelgrote ondernemingen?

'In het hele Nederlandse bedrijfsleven bedraagt de schade volgens schattingen van Deloitte ongeveer 10 miljard euro per jaar. Uit ons onderzoek in verschillende mkb-sectoren blijkt dat een vijfde van de ondernemers zegt slachtoffer te zijn van cyber crime. Veel ondernemers begrijpen wel dat het belangrijk is, maar ze doen er naar onze indruk nog onvoldoende aan.'

Gaat het vooral om ransomware, waarbij losgeld wordt gevraagd om je stilgelegde computer weer op gang te krijgen?

'Dat ook, maar cybercrime is veel meer dan dat. Het begint vaak met een phishing mail. Als je op de link klikt, lijkt er vaak niets te gebeuren. Maar de crimineel kijkt vanaf dat moment wel in je computer en hij is in staat om bijvoorbeeld jouw betalingsverkeer om te leiden naar andere rekeningnummers. Ook kan hij ingrijpen in je melkrobot of de klimaatbeheersing in de kas om je te chanteren. Zoiets kan heel erg vervelende gevolgen hebben.'

Jullie brengen in beeld waar de problemen precies zitten?

'Ja. Daarvoor doen we onderzoeken in de verschillende sectoren van het mkb. De komende tijd houden we, in samenwerking met LTO Nederland, ook een nulmeting onder boeren en tuinders. Het gaat om een digitale enquête met feitelijke vragen die goed in een kwartier kan worden ingevuld.

'Ongeveer 2.500 boeren en tuinders worden volgende week per mail uitgenodigd om deel te nemen, maar alle andere agrariërs zijn ook van harte welkom om de vragenlijst in te vullen. Hoe groter de deelname, hoe beter het beeld dat we krijgen.'

Wat gebeurt er met de resultaten van de enquête?

'Wij maken een analyse van de antwoorden en stellen samen met LTO een branchespecifiek rapport op dat aangeeft waar de problemen zitten op het gebied van cyber crime in de agrarische sector. Het is vervolgens aan LTO om te bepalen of ze deze branchespecifieke data delen en hoe. Daarnaast kijken wij samen met LTO hoe wij deze resultaten kunnen gebruiken om de agrarische sector te helpen zich beter te wapenen tegen deze boeven.

'Daarnaast worden de data op abstract niveau meegenomen met de landelijke brancheonafhankelijke dataset van de onderzoeksgroep.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  10 %
Meer weer