Van Dam moet regie nemen bij fosfaatreductieplan

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) moet de communicatie over de gevolgen van het fosfaatreductieplan verbeteren. Een motie daartoe van SP en VVD werd deze week met algemene instemming van de Tweede Kamer aangenomen.

In de aangenomen motie roept de Tweede Kamer Van Dam op om bij volgende wijzigingen van de fosfaatreductieregeling de betrokken ondernemers 'adequaat en eenduidig' te informeren.

Volgens de indieners van de motie, Helma Lodders (VVD) en Frank Futselaar (SP), is er onder melkveehouders grote onduidelijkheid en onzekerheid over de inhoud en de gevolgen van de fosfaatreductieregeling. Zij vinden de communicatie daarover vanuit het ministerie over de regeling 'zeer summier'.

Forse kritiek

De Tweede Kamer uitte vorige week tijdens het fosfaatreductiedebat kritiek op de wijze waarop Van Dam tot nu toe communiceert over de vele wijzigingen in de regeling. 'Daar kun je de sector niet mee opzadelen. De regie lijkt kwijt', zegt Lodders.

Het VVD-Kamerlid haalde ook de achterstand bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) aan. 'Hierdoor weten boeren wiens bezwaren nog niet zijn behandeld niet of ze wel of geen een boete opgelegd krijgen.'

Geen figurant

Carla Dik-Faber (ChristenUnie) en Elbert Dijkgraaf (SGP) vroegen zich ook af of de staatssecretaris wel zelf de regie in handen heeft. 'Een bewindspersoon is toch geen figurant', aldus Dik-Faber.

GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff vreest voor het afbrokkelende draagvlak voor de regeling in de melkveehouderij. 'Boeren begrijpen het niet meer.'

Kort tijdsbestek

Van Dam gaf in het debat aan dat het fosfaatreductieplan, samen met de sector, in een kort tijdsbestek in elkaar moest worden gezet. 'Bij een normaal besluitvormingsproces worden alle consequenties vooraf getoetst. We wisten daarom dat we in de praktijk tegen onvoorziene omstandigheden zouden aanlopen. Dit is niet ideaal, maar we moeten roeien met de riemen die we hebben om het probleem, behoud van derogatie, op te lossen.'

Een van de oorzaken voor de vele aanpassingen aan het plan is volgens de bewindsman de enorme diversiteit tussen bedrijven in de (melk)veehouderij. Zo zijn er vleesveehouders die ook aan jongveeopfok doen en melkveehouders die ook runderen afmesten.

Aparte diercodes

NAJK heeft voorgesteld om aparte diercodes in te voeren voor melkvee en vleesvee. Hiermee kunnen dergelijke discussies worden voorkomen. De staatssecretaris wil daar voor volgend jaar naar te kijken. Voor de reductiedoelen van dit jaar bieden aparte diercodes volgens hem geen soelaas meer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer