Ouderen groeiende doelgroep voor agrosector

Wie zoekt naar de relatie tussen landbouw en ouderen, wordt vaak op zorgboerderijen gewezen. Maar ouderen vormen ook een interessante doelgroep voor agrarische bedrijven als het gaat om voeding en gezondheid.

Ouderen+groeiende+doelgroep+voor+agrosector
© Thierry Schut

Het aandeel ouderen in de samenleving groeit sterk. In 2025 is een kwart van de Nederlandse bevolking 65 jaar of ouder en 9 procent 75 jaar of ouder. 'Vergrijzing is een feit, geen probleem', stelde Michael van Schaik, directeur gezondheidszorg bij Rabobank Nederland vorige week op het congres 'Boer in de regio zoekt zorg' in Frederiksoord.

Feit is dat ouderen meer behoefte hebben aan specifieke voedingsstoffen zoals vitamine D en eiwit en dat de eetlust en de smaakbeleving afnemen. Dat werkt ondervoeding in de hand. Uit onderzoek blijkt dat 20 tot 25 procent van de bewoners van verpleeghuizen ondervoed is en 15 tot 25 procent van de cliënten van de thuiszorg.

Voedselbehoefte

'Er moet beter worden ingespeeld op de voedselbehoefte van ouderen', vindt Liesbeth Luijendijk van Wageningen University & Research (WUR).

Vergrijzing is een feit, geen probleem

Michael van Schaik, directeur gezondheidszorg bij Rabobank Nederland

De universiteit besteedt op verschillende manieren aandacht aan voedsel in relatie tot ouderen. Zo is er een ouderenpanel en zijn er projecten gericht op verrijkte producten, de afname van smaak bij ouderen en het langer zelfstandig kunnen koken.

Eiwitrijk dieet

Het project 'ProMuscle in de praktijk' waarbij ouderen een combinatie van krachttraining en een eiwitrijk dieet kregen, werd een groot succes. In dit project werkte WUR samen met FrieslandCampina.

WUR wil met het onderzoek 'Vitaliteit en positieve gezondheid' onderzoeken hoe voedsel kan bijdragen aan de gezondheid van ouderen. In de regio Zwolle wordt een pilot met veertig personen uitgevoerd. In het onderzoek wil WUR samenwerken met onderwijs, voedselproducenten en zorginstellingen.

Maaltijdboxen

De samenwerking tussen landbouw en zorg hoeft zeker niet te stoppen bij de deur van zorginstellingen. De doelgroep van thuiswonende ouderen blijft de komende decennia groeien en die groep wordt steeds mondiger en zelfstandiger. Voor deze groep zijn bijvoorbeeld maaltijdboxen samen te stellen met specifieke producten en aangepaste porties.

'Er ontstaat een welvarende markt die achter de voordeur zit', merkte een deelneemster aan het congres op.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer